εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Βιολογική Αιγοπροβατοτροφία

0 comments

 Στην προσπάθεια της χώρας μας σε επίπεδο ΕΕ για το χαρακτηρισμό ως βιολογικής του συνόλου της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας για την κτηνοτροφία που διοργάνωσε στην ορεινή Σαμαρίνα ο Δήμος Γρεβενών. Στην εισήγησή του ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης για τον πρωτογενή τομέα, όπως διατυπώνονται στη διακήρυξη της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν. Χαρακτήρισε ενέσεις ρευστότητας την καταβολή ολόκληρης της Εξισωτικής Αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και την αποπληρωμή του Ποιοτικού Παρακρατήματος (άρθρο 68) στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κάλεσε τους κτηνοτρόφους που τυχόν είχαν λάθη στα δικαιολογητικά τους και δεν έλαβαν την Εξισωτική, μέχρι τέλος του μήνα, να καταθέσουν τα απαραίτητα παραστατικά για να λάβουν από 12 έως 18 Σεπτεμβρίου την ενίσχυση που δικαιούνται. Ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας είναι η προκαταβολή εντός Οκτωβρίου του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αξία που θα έχει για την κτηνοτροφία η ευτυχής κατάληξη της διεκδίκησης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι επιλέξιμη η δαπάνη για αγορά ζωικού κεφαλαίου. Από την πλευρά του το στέλεχος του ΥπΑΑΤ κ. Κώστας Αναγνώστου στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα ΚΑΠ στην επόμενη προγραμματική περίοδο από το 2014 έως το 2020.

Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε διεξοδική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα τους αιγοπροβατοτρόφους, όπως τα ζητήματα των ελληνοποιήσεων κρέατος και γάλακτος, της αδειοδότησης ποιμνιοστασίων, των νέων αγροτών, των σχεδίων βελτίωσης και των βοσκοτόπων.