εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κύπρος: Συνάντηση των Ευρωπαίων Διευθυντών Κτηνιατρικής στην Λευκωσία

0 comments

 Άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων Διευθυντών Κτηνιατρικής πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 30 Αυγούστου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας όπως έχει καθιερωθεί, το Κράτος Μέλος που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ καλείται να διοργανώσει Άτυπη Συνάντηση των Διευθυντών Κτηνιατρικής.

Στόχος της συνάντησης, στην οποία ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι από τα Κράτη Μέλη, την Επιτροπή, τα Κράτη Μέλη ΕΖΕΣ (ΕΟΧ) και τα υποψήφια για ένταξη Κράτη, είναι η συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση της υγείας και ευημερίας των ζώων και για τους κοινούς κανόνες που τηρούνται για ασφαλέστερα τρόφιμα που τηρούνται από το αγρόκτημα στο πιάτο.

Tα ακριβότερα κτηνοτροφικά προϊόντα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται στην Κύπρο, όπως προκύπτει μέσα από έρευνα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Παρά το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν όλοι οι κτηνοτρόφοι, που έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας της μεγάλης ανόδου στις τιμές των ζωοτροφών, εντούτοις η χώρα παρουσιάζεται στην κορυφή των χωρών με τα ακριβότερα προϊόντα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες εισαγωγές προϊόντων από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας στην πρώτη θέση της ΕΕ-27 βρίσκεται η χονδρική αγορά του αγελαδινού γάλακτος (60% ακριβότερη η Κύπρος σε σύγκριση με τον μέσο όρο). Πρωτιά κατέχει η Κύπρος και στην παραγωγή του χοιρινού κρέατος (20%η διαφορά). Στο κρέας πουλερικών και στα αβγά η χώρα κατέχει την τρίτη θέση (30% και 20% ακριβότερη, αντίστοιχα). Μόνη εξαίρεση παρουσιάζει ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας, με την Κύπρο να βρίσκεται στην τρίτη θέση με τις φθηνότερες χώρες (μείωση 30% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ).

Συνάντηση με αιγοπροβατοτρόφους

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Σοφοκλής Αλετράρης προήδρευσε, ευρείας σύσκεψης για θέματα που αφορούν τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, στην οποία συμμετείχαν εκπροσώπων όλων των Αγροτικών Οργανώσεων, εκπροσώπων οργανώσεων αιγοπροβατοτρόφων, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους τονίζοντας:

«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τις οργανώσεις των αιγοπροβατοτρόφων και τις Αγροτικές Οργανώσεις. Από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας συμμετείχαν όλα τα Τμήματα και Υπηρεσίες που έχουν σχέση με τον κλάδο των αιγοπροβατοτρόφων. Δεν επικεντρωθήκαμε στο επίμαχο θέμα των κεφαλικών επιδοτήσεων, γιατί η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή ότι υπάρχουν χρήματα για κάλυψη του 50% των επιδοτήσεων. Επικεντρωθήκαμε στα άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη στήριξη αυτού του κλάδου.
Είναι αλήθεια ότι οι τιμές των ζωοτροφών αυτή τη στιγμή είναι στα ύψη. Υπάρχουν από μέρους των διαφόρων οργανώσεων αιγοπροβατοτρόφων κατηγορίες και αιχμές για την Επιτροπή Σιτηρών. Ως Υπουργείο Γεωργίας πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εκπροσωπείται και το δικό μας Υπουργείο στην Επιτροπή αυτή για να μπορούμε να δίδουμε πιο ξεκάθαρες και πιο πειστικές απαντήσεις για το θέμα των ζωοτροφών.

Επίσης, δεσμευτήκαμε ότι σαν Κυπριακή Προεδρία με τη βοήθεια και άλλων κρατών μελών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα θέσουμε το θέμα της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να δούμε τι στήριξη μπορεί να δοθεί.
Στη συνέχεια μιλήσαμε και για το θέμα της τιμολόγησης του νερού για κτηνοτροφικούς σκοπούς, για το θέμα της τιμολόγησης του ρεύματος για κτηνοτροφική χρήση, για αγορά αρνίσιου κρέατος από την Εθνική Φρουρά, από τα νοσοκομεία και από άλλα ιδρύματα.
Προγραμματίζεται πολύ σύντομα συνάντηση με το Υπουργείο Άμυνας σχετικά με το θέμα της αγοράς του αρνίσιου κρέατος από την Εθνική Φρουρά. Επίσης, αναφερθήκαμε στο θέμα της διάθεσης του γάλακτός τους στα τυροκομεία και θα βοηθήσουμε τους συνδέσμους ώστε να εκπονηθεί ένα πρότυπο συμβόλαιο.

Συζητήσαμε ακόμη για διάφορα μέτρα διαχείρισης των μονάδων τους, τα οποία εισηγείται το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Συζητήσαμε για το γνωστό θέμα της εποχικότητας της παραγωγής γάλακτος, για το θέμα του πρώιμου απογαλακτισμού και το θέμα της βελτίωσης των φυλών, για την αύξηση του εμπορεύσιμου γάλακτος και του εμπορεύσιμου βάρους των αμνοεριφίων. Συμφωνήσαμε ότι θα συσταθούν ομάδες διαφώτισης από λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας και του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών που θα επισκεφθούν τα κτηνοτροφικά υποστατικά».

Και πρόσθεσε: «Ενημερώσαμε τους αιγοπροβατοτρόφους, αναφορικά με το που βρίσκεται το θέμα του Φακέλου για το Χαλλούμι σε σχέση με το αίτημά μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για  εγγραφή του ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Είναι γνωστό βέβαια ότι την 1η Σεπτεμβρίου δημοσιεύεται το διάταγμα του Υπουργείου Εμπορίου για το χαλλούμι που προνοεί χρήση συγκεκριμένου ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος και αγελαδινού γάλακτος, με στόχο να μην υπάρχει αδιάθετο αιγοπρόβειο γάλα.

Τέλος, αναφερθήκαμε και σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, που είναι αυτό της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών. Υπάρχουν αρκετές οργανώσεις αυτή τη στιγμή που πρέπει να ενωθούν και να δημιουργήσουν Ομάδες Παραγωγών ή να δημιουργήσουν μια μορφή συνομοσπονδίας για να δυναμώσει η δική τους φωνή και να αυξηθεί η διαπραγματευτική τους δύναμη.
Πιστεύω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και επαναλαμβάνω την βούλησή μας να ενισχύσουμε τον κλάδο αυτό γιατί πραγματικά κατά την άποψή μου, είναι ο πλέον ταλαιπωρημένος και ο πλέον αδικημένος κλάδος της γεωργοκτηνοτροφίας μας».

Ερωτηθείς αναφορικά με τον Φάκελο για το Χαλλούμι και σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται, ο κ. Υπουργός είπε ότι στις 6 Σεπτεμβρίου συνέρχεται η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή στην τελευταία της συνεδρία και αμέσως μετά ο Φάκελος θα φτάσει στον ίδιο, ο οποίος θα τον παραπέμψει για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης».