εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κτηνοτρόφοι και Νέα ΚΑΠ

0 comments

 «Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ διεκδικούμε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι επιλέξιμη δαπάνη η αγορά ζωικού κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, να επιδοτείται η δυνατότητα των κτηνοτρόφων να μεγαλώσουν τα κοπάδια τους, να αυξήσουν την παραγωγή τους». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ημαθίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου για την κτηνοτροφία. Επίσης τόνισε ότι όπως ανέφερε ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, «διεκδικούμε το σύνολο της αιγοπροβατοτροφίας, όπως ασκείται στην Ελλάδα, να αναγνωριστεί ως βιολογική κτηνοτροφία από την ΕΕ. Καταλαβαίνετε τη σημασία που έχει μία τέτοια απόφαση με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο, για τα βιολογικά προϊόντα». Παράλληλα αναφέρθηκε και στην επαναδιαπραγμάτευση του ΦΠΑ για εφόδια και ζωοτροφές.

«Η στήριξη της κτηνοτροφίας και γενικότερα του αγροτικού τομέα είναι άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης. Για να γίνει πράξη η στήριξη του αγροτικού τομέα, το πρώτο βήμα είναι η διεκδίκηση – όπως σαφώς αναφέρεται στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων τα οποία μετέχουν στην κυβέρνηση – της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ για την προμήθεια των αγροτικών εφοδίων, σπόρων, λιπασμάτων, ζωοτροφών και φυτοφαρμάκων», ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Η μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια θα τεθεί στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό και για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, η χώρα μας να επανακτήσει άμεσα την αξιοπιστία της, ώστε να μπορέσει να θέσει το πλαίσιο για την επαναδιαπραγμάτευση. Είναι. Λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικός ο πολιτικός-διπλωματικός μαραθώνιος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που στόχο έχει την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, έτσι ώστε να κερδίσουμε την αλληλεγγύη των εταίρων στη δύσκολη αυτή συγκυρία για να επιτύχουμε τους στόχους του προγράμματος».

Ταμείο Αλληλοβοηθείας

Επίσης ο Αναπληρωτής σχετικά με το Ταμείο Αλληλοβοηθείας για τη μείωση του αγροτικού εισόδηματος είπε απαντώντας στην Ερώτηση του βουλευτή: «Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ προβλέπεται ταμείο αλληλοβοηθείας που θα στηρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους όταν το εισόδημά τους μειώνεται κατά 30% σε σχέση με το μέσο εισόδημα της προηγούμενης τριετίας». 

Σχέδια Βελτίωσης

«Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» έχουν υποβληθεί 7.700 σχέδια βελτίωσης, από τα οποία τα 1.558 αφορούν κτηνοτρόφους. Υπάρχει πράγματι μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση αυτών των προγραμμάτων. Από τα πρώτες κινήσεις μας όταν αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν να δώσουμε προτεραιότητα στην γρήγορη αξιολόγηση και έγκριση αυτών των προγραμμάτων», τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος.

Η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος στις ταμειακές μηχανές

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του κρέατος στις ταμειακές μηχανές, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε καταστήσει σαφές πως είμαστε αμείλικτοι απέναντι στα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων. Οι οδηγίες που έχουμε δώσει στον ελεγκτικό μηχανισμό του ΥπΑΑΤ, που ενισχύθηκε με την έλευση και του ΕΦΕΤ, είναι σαφέστατες: Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, αυστηρές, παραδειγματικές τιμωρίες. Επιπρόσθετα, εξετάζουμε θετικά το πάγιο, το επίμονο αίτημα των κτηνοτρόφων όλης της χώρας για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών. Είναι ένα μέτρο που πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων».