εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Απόσυρση του Καλαμποκιού 1507

0 comments

 

 
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Κομισιόν την  απόσυρση της έγκρισης του καλαμποκιού Pioneer 1507 και την απαγόρευση της κυκλοφορίας του στην αγορά της ΕΕ.
 
 
 
Έκθεση, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια, που λειτουργεί και ως εντομοαπωθητικό, αποτελεί κίνδυνο για τις πεταλούδες.

Η Ευρωβουλευτής κ. Dagmar Roth-Behrendt (Σοσιαλιστές, Γερμανία), που καταψήφισε την έγκρισή του, δήλωσε τα εξής:

«Το γεγονός ότι στα μέσα της δεκαετίας του ’90 δεν ανανεώθηκαν οι άδειες για κάποιες καλλιέργειες, οδήγησε σήμερα στην ύπαρξη μίας μόνο καλλιέργειας αραβόσιτου, της ΜΟΝ 810, από τη Monsanto. Μέχρι σήμερα αποτελεί τη μοναδική καλλιέργεια που έχει έγκριση για εμπορική χρήση στην αγορά της ΕΕ. Η νέα ποικιλία θα ήταν η δεύτερη. Έχουμε αποφασίσει να απορρίψουμε το αίτημα έγκρισης της κυκλοφορίας του καλαμποκιού 1507, από τη Pioneer. Για εμάς ήταν απρόσμενη η θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήρθε και σε αντίθεση με την άποψη 12 ευρωβουλευτών της επιτροπής Περιβάλλοντος (μόνο 6 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της έγκρισης).
 
Οι αξιολογήσεις κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δείχνουν ότι οι εξαιρετικά ευαίσθητες πεταλούδες κινδυνεύουν όταν εκτίθενται στη γύρη του καλαμποκιού 1507.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι έλαβε αυτή την απόφαση γιατί είχε κατηγορηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τον περασμένο Σεπτέμβρη, ότι δεν έπαιρνε θέση στο ζήτημα. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδιζε να υποβάλει νέα πρόταση στην οποία θα ζητούσε να μην εγκριθεί το 1507».

Όπως σημείωσε η ευρωβουλευτής, τα ελλιπή στοιχεία που παρέχονται από τις εταιρίες για την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, δεν βοηθούν στο να βελτιωθεί το κλίμα στην κοινή γνώμη. Αυτός είναι ο λόγος που η πλειοψηφία (61%), των Ευρωπαίων είναι αντίθετη με την ανάπτυξη των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ευρώπη (Ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου 2010), καθώς τα θεωρούν ανώφελα και επικίνδυνα.