εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διαβουλεύσεις για τη Δισφαινόλη Α

0 comments

 

 
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν διαδικτυακές παρατηρήσεις αναφορικά με το σχέδιο αξιολόγησης της χημικής ουσίας Δισφαινόλη Α.
 
 
 
Κάλεσμα προς τους εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν διαδικτυακές παρατηρήσεις αναφορικά με το σχέδιο αξιολόγησης της χημικής ουσίας Δισφαινόλη Α (Bisphenol A, BPA), κάνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), καθώς θεωρεί πως υπάρχουν υποψίες διαταραχής του ορμονικού συστήματος.
 
Τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως οι εθνικοί οργανισμοί αξιολόγησης κινδύνου, έχουν προθεσμία μέχρι τις 13 Μαρτίου του 2014 να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την αξιολόγηση και τις εκτιμήσεις κινδύνου της EFSA για την BPA. Τη δημόσια διαβούλευση θα ακολουθήσει μια συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων.
Η EFSA αναμένει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της BPA με νέα γνωμοδότηση που θα έρθει στο φως της δημοσιότητας αργότερα μέσα στο 2014.
 
Η BPA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως συσκευασίες και άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Το 2011, η ΕΕ απαγόρεψε την BPA στα μπουκαλάκια για μωρά λόγω ανησυχιών ότι «η BPA πιθανώς επιδρά στην ανάπτυξη και την ανοσολογική απόκριση όγκων».
 
Σήμερα η EFSA έχει αξιολογήσει πάνω από 450 μελέτες που σχετίζονται με τους κινδύνους για την υγεία από την έκθεση σε BPA, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η BPA είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τα νεφρά και το συκώτι. Ωστόσο θεωρεί επίσης ότι η BPA θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το αναπαραγωγικό, το νευρικό και το μεταβολικό σύστημα, καθώς επίσης και να επιδράσει στην ανάπτυξη καρκίνου.
 
Εμπειρογνώμονες της EFSA συνιστούν, επίσης, η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) της BPA να μειωθεί στα 0.005 mg την ημέρα από 0,05 mg ανά ημέρα.
 
Πηγή: EurActiv.gr