εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενίσχυση της Μικρής Γεωργίας

0 comments

  

Την πραγματική και πρακτική ενίσχυση των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε., ζητά από τα κράτη μέλη και την Κομισιόν με την απόφαση 2013/2096 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
 
 
Η απόφαση, η οποία  επιχειρεί να συμβάλλει σε αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία (22 προς 4) και αναμένεται να διαβιβαστεί προς το Συμβούλιο και την Κομισιόν προς τριμερή διαβούλευση. 

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τα εξής:
 
1. Τα κράτη μέλη και η Κομισιόν να αναλάβουν δράση μέσα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μικρών οικογενειακών καλλιεργειών, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής γεωργίας.
2. Πολιτικές που θα υποστηρίξουν τα σχήματα μικρών παραγωγών, κάτι που αναμένεται να βελτιώσει τη δομή της παραγωγής.
3. Δράσεις που θα εξασφαλίζουν τη συνύπαρξη της μικρής κλίμακας γεωργίας με την ύπαρξη μεγάλης έκτασης καλλιεργειών, αφού μόνο αυτός ο συνδυασμός εξασφαλίζει την επίτευξη πολλαπλών στόχων.
4. Ενίσχυση των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων της υπαίθρου ώστε να ανακοπεί η φυγή ανθρώπων και επιχειρήσεων από την ευρωπαϊκή ύπαιθρο.
5. Αύξηση των απευθείας πωλήσεων αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές με την προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Δημιουργία εκ μέρους της Κομισιόν πλατφόρμα καταγραφής καλών πρακτικών.
6. Ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής ώστε να υπάρξει βελτίωση των υποδομών της υπαίθρου, κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
7. Ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης ώστε να συμπεριλάβουν και τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.
8. Εγκαθίδρυση μηχανισμών αγοράς για την εποπτεία της εξέλιξης των τιμών των αγροτικών προϊόντων.
9. Βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω της δημιουργίας πιστωτικών δικτύων με την ενεργή συνεργασία του τραπεζικού τομέα.