εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ

0 comments

   

 
Πρόβλημα για τις τελικές συμφωνίες εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, που θα ισχύσει από το 2015 έως το 2020, παρουσιάστηκε μετά τη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ των Ευρωβουλευτών και Κομισιόν για τις κατά εξουσιοδότηση πράξεις. 
 
 
 
Το πρόβλημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική προεδρία και τα χρονικά όρια δεν είναι μεγάλα. Στα πλαίσια της συμφωνίας της Λισσαβόνας, δίνεται η δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει Εφαρμοστικές ή κατά εξουσιοδότηση πράξεις (Delegated Actions) για λογαριασμό του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι κατά εξουσιοδότηση πράξεις είναι μη νομοθετικές πράξεις γενικής ισχύος, που συμπληρώνουν ή τροποποιούν ορισμένα στοιχεία της νομοθετικής πράξης (στην περίπτωση αυτή τους Κανονισμούς της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ). Η εξουσία για την έκδοση αυτών των μη νομοθετικών πράξεων ανατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Η Επιτροπή παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο, στις αρχές Δεκεμβρίου, ένα κείμενο – πρόταση για τις κατά εξουσιοδότηση πράξεις, που αφορά τους Κανονισμούς της ΚΑΠ, το οποίο περνά τις «κόκκινες γραμμές» της συμφωνίας που υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δηλαδή μετά από τη συμφωνία που υπήρξε με τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωκοινοβουλίου, η Επιτροπή έρχεται και ζητά να έχει εξουσιοδότηση να αποφασίζει για βασικά θέματα της συμφωνίας (όπως για παράδειγμα στο ποσοστό του πρασινίσματος). Αυτό δεν το δέχτηκε το Ευρωκοινοβούλιο αλλά έφερε και αντιδράσεις από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.
 
Μετά από αυτό η Κομισιόν προχώρησε σε τροποποιημένη πρόταση του κειμένου που την παρουσίασε στο Συμβούλιο των Επιτρόπων. Αν περάσει από εκεί τότε θα πάει προς ψήφιση στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, στο οποίο θα προεδρεύει η Ελλάδα. Εκεί όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην περάσει αυτή η πρόταση, αφού μέχρι στιγμής αντιδρά η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. Αν δεν περάσει το κείμενο από το Συμβούλιο Υπουργών, τότε η Κομισιόν αναλαμβάνει να συντάξει νέα τροποποιημένη πρόταση, την οποία θα την καταθέσει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Συμβούλιο και στη συνέχεια στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ από την 1η Ιανουαρίου του 2015. 

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έκτακτη συνεδρίασης της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία όμως δεν οδήγησε σε συμφωνία. Σχετικά ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Paolo De Castro, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υιοθετήσει κάποια αιτήματα των μελών της επιτροπής Γεωργίας. Ωστόσο, η συνάντηση έδειξε εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε αυτό που προτείνει η Επιτροπή και σε αυτό που μπορεί να αποδεχθεί το Ευρωκοινοβούλιο. Για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του αποτελέσματος για το οποίο αγωνίστηκε η επιτροπή Γεωργίας, είναι απαραίτητο να γίνει νέα συνάντηση προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διαφορές που απομένουν και να διευκρινιστούν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα. Ελπίζουμε αυτή η επόμενη συνάντηση ότι θα ανοίξει το δρόμο για το τελικό αναθεωρημένο κείμενο, των κατά εξουσιοδότηση πράξεων που το Ευρωκοινοβούλιο αναμένει στις αρχές Μαρτίου. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακούσει προσεκτικά τι έχουν να πουν οι ευρωβουλευτές και αν κάνει σωστά τη δουλειά της, το τελευταίο κομμάτι του παζλ της μεταρρυθμισμένης ΚΑΠ μπορεί να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή και θα είμαστε σε θέση να παράσχουμε, σε εύθετο χρόνο, στους αγρότες μας τη σαφήνεια που τους αξίζει».