εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διαχείριση Βοσκοτόπων

0 comments

 

 
Ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των βοσκοτόπων  διοργανώνεται την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 25ης AGROTICA.
 
 
 
Ο τίτλος της ημερίδας είναι: «Διαχείριση βοσκοτόπων – Αδειοδότηση Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων: Θεμέλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ελληνικής Κτηνοτροφίας».
Η ημερίδα διοργανώνεται από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, στις 11.00 π.μ., στην αίθουσα Β του Συνεδριακού Κέντρου «Νικόλαος Γερμανός» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
 
Το αντικείμενο της ημερίδας, όπως επισημαίνεται, καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρο καθώς μετά το 2014 και την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής. Η χώρα μας διαθέτει 103.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που απασχολούν πάνω από 300.000 εργαζόμενους (στοιχεία Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.). Η κτηνοτροφία συμβάλλει καθοριστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο, ωστόσο το ποσοστό απασχόλησης στη ζωική παραγωγή της χώρας μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. 
 
Ανάμεσα στις βασικές παραμέτρους που επηρεάζουν και στηρίζουν το εγχείρημα ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι ο τομέας των βοσκοτόπων. Οι φυσικοί βοσκότοποι αποτελούσαν και αποτελούν την κύρια οικονομική πηγή διατροφής για την αιγοπροβατοτροφία και την εκτατική βοοτροφία μας. Οι διαφαινόμενες εξελίξεις στην υπό διαμόρφωση νέα Κ.Α.Π. επιβάλλουν την κατεύθυνση οριοθέτησης των βοσκοτόπων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση χορήγησης άμεσων ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους μας. Παράλληλα, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να συσχετισθούν με τους βοσκοτόπους και επιτέλους να αδειοδοτηθούν για να μπορέσουν να εκσυγχρονισθούν και να αποτελέσουν μέρος ενός μακροχρόνιου αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Στόχος της ημερίδας είναι η αποσαφήνιση θεμάτων χρήσης-διαχείρισης βοσκοτόπων που σήμερα χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις καθώς επίσης η επισήμανση και απάντηση θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης, ποιοτικής βελτίωσης και ανάπτυξης υποδομής των βοσκοτόπων συμβάλλοντας στην αειφορία και καλύτερη αξιοποίησή τους από τους κτηνοτρόφους, συντελώντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων και αποτρέποντας το κλείσιμο των ήδη υφιστάμενων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με παράλληλα κίνητρα για να ασχοληθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι με την κτηνοτροφία.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014, Αίθουσα Β του Συνεδριακού Κέντρου «Νικόλαος Γερμανός» της Δ.Ε.Θ.
11:00 – 11:30 Προσέλευση – Εγγραφές συμμετεχόντων
11:30 – 12:00 Χαιρετισμοί
12:00 – 12:20 Ορθολογική Διαχείριση Βοσκοτόπων με Στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας.
Πλατής Παναγιώτης, Δρ. Δασολογίας-Λιβαδοπόνος, Τακτικός Ερευνητής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Μέλος Δ.Ε. Περ. Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
12:20 – 12:40 Βοσκότοποι: η Πρόκληση και τα Προβλήματα στο Πλαίσιο της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας.
Παπαχρήστου Θωμάς, Δρ. Δασολογίας-Λιβαδοπόνος, Τακτικός Ερευνητής & Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
12:40 – 12:55 Συζήτηση
Συντονιστής: Παπαρουσόπουλος Γεώργιος, Δασολόγος, Δασαρχείο Βέροιας,  Αντιπρόεδρος Δ.Ε. Περ. Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
12:55 – 13:10 Διάλειμμα
13:10 – 13:30 Επιλεξιμότητα Βοσκοτόπων για τη Χορήγηση Οικονομικών Ενισχύσεων στο Πλαίσιο της ΚΑΠ 2007-2013 & οι Προκλήσεις της Επόμενης Περιόδου.
Ρούκος Χρήστος, Δρ. Γεωπονίας-Λιβαδοπόνος, ΟΠΕΚΕΠΕ, Π.Δ. Ηπείρου & Δυτ. Μακεδονίας
13:30 – 13:50 Δυνατότητες Βελτίωσης του Παραγωγικού Δυναμικού των Φυσικών Βοσκοτόπων.
Κυριαζόπουλος Απόστολος, Δρ. Δασολογίας-Λιβαδοπόνος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Δ.Π.Θ., Πρόεδρος Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας
13:50 – 14:10 Τελευταίες Προσπάθειες Απλοποίησης των Διαδικασιών Αδειοδότησης των Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων.
Κουλουκτσής Δημήτριος, Γεωπόνος, πρώην Τμηματάρχης της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας
14:10 – 15:00 Συζήτηση – Συμπεράσματα
Συντονιστής: Σαρόπουλος Αθανάσιος, Δρ. Γεωπονίας, Δ.Α.Ο.Κ. Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, 
Πρόεδρος Δ.Ε. Περ. Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
 
Πληροφορίες για την ημερίδα: 
ΓΕΩΤ.Ε.Ε./ Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας: Τηλ. 2310-221726, κο. Ν. Γαβαλά, κα. Γ. Δαύκα