εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διάρκεια Ζωής στο Φρέσκο Γάλα

0 comments
 
Παρά την επιμονή της τρόικας να εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα, οι ρυθμίσεις για τη διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα παγώνουν προς το παρόν, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης.
 
 
 
Ως κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζει η τρόικα τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου γάλακτος, η χρήση σκόνης γάλακτος για το γιαούρτι και η πρόσμιξη ελαιολάδων με σπορέλαια, με επιστολή της στον Κ. Χατζηδάκη. Η εφαρμογή τους «θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης».
 
Σημείο αιχμής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αποτελέσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, επισημαίνουν σε επιτολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη οι δανειστές. Την ύπαρξη της επιστολής αυτής, επιβεβαίωσε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη μείωση της γραφειοκρατίας, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.
 
Σύμφωνα με την επιστολή, η τρόικα αναφέρεται σε πλήρη εφαρμογή των προτάσεων «με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις» και επισημαίνει τα σημαντικά οφέλη για την οικονομία που θα είχε η εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ.
 
Το θέμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Τελικά, αυτό που αποφασίστηκε είναι:
 
Την υλοποίηση του 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ, χωρίς να περιλαμβάνεται το ζήτημα της αύξησης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, θα περιλαμβάνει η δέσμη αλλαγών που αποστέλλει η κυβέρνηση προς την τρόικα.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη δεν συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης που είναι ο αρμόδιος Υπουργός για το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και ο οποίος δέχτηκε, τις προηγούμενες ημέρες, τις βολές συναδέλφων του όπως οι Αθανάσιος Τσαυτάρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος (για το γάλα) και Άδωνις Γεωργιάδης (για τα φάρμακα).
 
Με την απόσυρση της διάταξης για το γάλα, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα κλείσει ένα πολύ επικίνδυνο μέτωπο που απειλούσε την κυβέρνηση. Άλλωστε, έντονες ήταν οι αντιδράσεις τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο να δηλώνει έτοιμος για όλα, αλλά και των αγροτικών φορέων και των βουλευτών της περιφέρειας.
 
Το όφελος για τους Έλληνες καταναλωτές από την κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος θα ήταν 33 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς υπολογίζεται ότι οι τιμές θα μειώνονταν κατά 10%. Στο επιχείρημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, των κτηνοτρόφων, αλλά και μερίδας των γαλακτοβιομηχανιών ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω ο κλάδος των αγελαδοτρόφων (5.074 το 2009, ενώ σήμερα είναι 3.700), το υπουργείο Ανάπτυξης απαντούσε ότι η δυνατότητα διαφοροποίησης που θα επιτρέπουν οι ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την καθιέρωση του ελληνικού σήματος θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη. Οι μόνες χώρες στην Ευρώπη όπου σήμερα το γάλα πωλείται ακριβότερα απ’ ό, τι στην Ελλάδα είναι η Ιταλία, η Κύπρος, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο.