εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κρέας Πουλερικών

0 comments

 

 
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών, το κρέας πουλερικών θα παραμείνει το πιο δυναμικό του τομέα, κυρίως χάρη στη φθηνή τιμή του.
 
 
 
Το κρέας των πουλερικών θα έχει ταχύτερη επέκταση με ποσοστό 0,8 % ανά έτος για το διάστημα 2012 – 23, ενώ η παραγωγή αναμένεται να φθάσει τα 13,6 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2023.
 
Οι πρόσφατες εξελίξεις
 
Το κρέας πουλερικών έχει εν μέρει πλεονεκτήματα από τη μειωμένη διαθεσιμότητα βοείου και χοιρινού κρέατος. Χάρη στους σύντομους χρόνους εκτροφής και του γεγονότος,  ότι είναι σχετικά εύκολο να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής κρέατος πουλερικών, έχει διατηρήσει την πρόσφατη σταθερά ανοδική τάση του, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι πριν. Βέβαια, το υψηλότερο κόστος ζωοτροφών και το οικονομικό περιβάλλον είχαν μια σημαντική επίδραση, που αντικατοπτρίζεται στην επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2011 – 13.

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης, οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν σημαντικά το 2010 (+24 %) και το 2011 (+12 %). Παρ ‘όλα αυτά, η αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών ήταν πολύ ασθενέστερη το 2012 (+2 %) και το 2013  +1 %), η ισχυρή ζήτηση σε ορισμένες αφρικανικές χώρες (κυρίως στη Νότια Αφρική και το Μπενίν) και της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία) αντισταθμίστηκε από λιγότερες αποστολές στο Χονγκ Κονγκ και τη Ρωσία.
 
Οι χαμηλότερες εξαγωγικές επιστροφές, τον Οκτώβριο του 2012 και η πλήρης κατάργησή τους τον Ιανουάριο του 2013 για τους νεοσσούς και τον Ιούλιο για τα κατεψυγμένα σφάγια πουλερικών δεν φαίνεται να είχαν σημαντική επίδραση στις εξαγωγές.

Το 2012 οι εισαγωγές παρέμειναν σχετικά σταθερές στα ίδια περίπου επίπεδα με το προηγούμενο έτος, αλλά αυξήθηκαν κατά 3,4 % το 2013 σε απάντηση στη σταθερή αύξηση στην εγχώρια κατανάλωση. Η αύξηση των εισαγωγών από την Ταϊλάνδη (για την οποία έχει ανοίξει η ποσόστωση για το αλατισμένο ακατέργαστο κρέας πουλερικών τον Ιούλιο του 2012) αντισταθμίζεται από την έλλειψη προσφοράς από τη Βραζιλία (αποτέλεσμα των περιορισμών στην παραγωγή και των εξαγωγέων που εστίασαν περισσότερο στις αγορές της Ασίας).

Οι προσεκτικές δαπάνες του κοινού σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον επιβράδυναν την κατανάλωση το 2011 και το 2013 (σε αντίθεση με το 2012, όταν η κατανάλωση άλλων κρεάτων μειώθηκε απότομα). Η κατά κεφαλήν κατανάλωση τόσο στην ΕΕ – N13 όσο και στην ΕΕ – 15 είναι περίπου 20-21 κιλά.
 
Καλές προοπτικές καλύπτοντας το κενό που άφησαν άλλα κρέατα
 
Η αύξηση της παραγωγής πουλερικών αναμένεται να εμποδιστεί από το κόστος των ζωοτροφών που παραμένει σχετικά υψηλό, αλλά κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ του 2011 και του 2012. Το κρέας πουλερικών θα παραμείνει το πιο δυναμικό κρέας και θα αναπτυσσόμενο με ρυθμό 0,8 % ετησίως κατά το 2012 – 23. Μέχρι το 2023 , η παραγωγή αναμένεται να φθάσει τα 13,6 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, η δυναμική ζήτηση εισαγωγών στη Μέση Ανατολή (ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία) και στην Κίνα αναμένεται να συνεχιστεί και θα πρέπει να αυξήσει τις εξαγωγές της ΕΕ σε 1,4 εκατ. τόνους το 2023 (15 % πάνω από τον μέσο όρο του 2010-12).
 
Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 120 000 τόνους σε σύγκριση με το 2012, με τη μεγαλύτερη ζήτηση, επίσης, από τη Νότια Αφρική και την Γκάνα. Από την άλλη πλευρά, η προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής στη Ρωσία θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της ζήτησης για τις εκεί εισαγωγές.
 
Οι εισαγωγές της ΕΕ αναμένεται να κυμανθούν γύρω από το επίπεδο της δασμολογικής ποσόστωσης (~ 800 000 τόνοι).