εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Μέλλον της Παραγωγής Κρέατος

0 comments

 

 
Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των γεωργικών αγορών έως το 2023, το 2013 η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην Ε.Ε. μειώθηκε. 
 
 
 
Αισιοδοξεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυξημένη ζήτηση προϊόντων του τομέα του κρέατος από την παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Η ίδια προϋπόθεση ισχύει και για την Ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να αφήσουν τους καταναλωτές με περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, γεγονός που θα επιτρέψει μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων με βάση το κρέας.
 
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην Ε.Ε. έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδό των τελευταίων 11 ετών (64,7 kg βάρους λιανικής) και αναμένεται να ανακάμψει από το 2014, καθώς περισσότερο κρέας θα έρχεται στην αγορά. Κατά το 2023 , η κατά κεφαλήν κατανάλωση αναμένεται να φθάσει τα 66,1 κιλά, επίπεδο παρόμοιο με του 2011.
 
Κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής, αναμένεται ότι το κρέας των πουλερικών θα παραμείνει το πιο δυναμικό προϊόν (χάρη στην φθηνότερη τιμή του, την ευκολία και την υγιή εικόνα του) και το χοιρινό θα παραμείνει το πιο αγαπημένο κρέας στην Ευρώπη, ενώ η κατανάλωση βοδινού και πρόβειου κρέατος αναμένεται να μειωθεί τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους.

Κυρίως λόγω των εξελίξεων στην γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία (η οποία αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 της παραγωγής βοείου κρέατος), η παραγωγή βοείου κρέατος προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 7% από το μέσο όρο του 2010-12 σε χαμηλό 7,6 εκατομμύρια τόνους το 2023.
 
Μετά από δύο χρόνια παρακμής, λόγω της εφαρμογής νέων κανόνων καλής μεταχείρισης των ζώων, η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται να αυξηθεί από το 2014, σε 23,4 εκατ. τόνους το 2023. Αυτή η αύξηση ( +2,8 % σε σχέση με το μέσο όρο 2010-12) είναι μέτρια λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών σε ορισμένες από τις κύριες χώρες παραγωγής ( π.χ. στην Ολλανδία και σε ορισμένα τμήματα της Γαλλίας).
 
Το κρέας πουλερικών θα έχει ταχύτερη επέκταση με ποσοστό 0,8 % ανά έτος για το 2012-23, ενώ η παραγωγή αναμένεται να φθάσει τα 13,6 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2023.
 
Η μείωση της παραγωγής πρόβειου θα επιβραδυνθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, επειδή οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σταθερές.