εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ποιότητα Προϊόντων Αιγοπροβάτων Αυτόχθονων Φυλών

0 comments

 


Σύμφωνα με ερευνητικό πρόγραμµα, διαπιστώθηκε ποιοτική υπεροχή στο γάλα και το κρέας, τα οποία προέρχονται από αιγοπρόβατα ελληνικών φυλών.
 
 
 
Συγκεκριμένα, ερευνητικό πρόγραµµα που είναι σε εξέλιξη σε µια σειρά από περιοχές της επικράτειας, µε συµµετοχή ερευνητικών φορέων κι ιδιωτικών επιχειρήσεων επιχειρεί να αναδείξει και επιστηµονικά την ποιοτική ανωτερότητα ελληνικών φυλών αιγοπροβάτων, µε βάση την ανάλυση του γάλακτος και του κρέατός τους. 

Στόχος του project, όπως τονίζει ο Γιάννης Σκούφος, καθηγητής Κτηνιατρικής στο ΤΕΙ Ηπείρου, είναι να ταυτοποιηθούν τα εν λόγω προϊόντα είτε ως ΠΟΠ φυλής είτε ως µονοποικιλιακά, καθώς µέσα από µια τέτοια διαδικασία θα αποκτήσουν προστιθέµενη αξία, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα σηµαντικό, ως εξέλιξη, τόσο ποιοτικά, όσο και εµπορικά, για τον αιγοπροβατοτροφικό κλάδο.

Το πρόγραµµα αυτό πρώτευσε στα προγράµµατα της ΓΓΕΤ, έχει προϋπολογισµό 1,7 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωσή του τοποθετείται στο τέλος του 2015. Εξετάζονται συνολικά πέντε ελληνικές φυλές αιγοπροβάτων. Συγκεκριµένα, πρόκειται για δύο φυλές αιγών, την «Κάπρα Πρίτσκα», µια βλάχικη ορεινή φυλή της Ηπείρου και τη φυλή της Σκοπέλου, καθώς και τρεις φυλές προβάτων, το Καραγκούνικο, το Μπούτσικο -επίσης ορεινή φυλή της Ηπείρου- και το Χιώτικο. Στόχος είναι να αναλύσουµε µε νέες τεχνολογίες το γάλα και το κρέας των συγκεκριµένων φυλών, για να αναδείξουµε και επιστηµονικά την ανωτερότητά τους, ώστε το αποτέλεσµα που θα βρούµε να µεταφραστεί σε προστιθέµενη αξίας στα προϊόντα τους, γεγονός που είναι πολύ σηµαντικό ποιοτικά και εµπορικά.

Από την πλευρά των ερευνητικών φορέων εκτός από το ΤΕΙ Ηπείρου, µέσω του τµήµατος ζωικής παραγωγής, συνεργασία υπάρχει µε την ιατρική σχολή των Ιωαννίνων και µε το ιατροβιολογικό κέντρο της Ακαδηµίας Αθηνών, καθώς και µε τις κτηνιατρικές σχολές των πανεπιστηµίων Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης. Στα σχετικά πειράµατα, όµως, µετέχουν και µια σειρά γαλακτοκοµικές επιχειρήσεις όπως είναι του κ. Μπάφα, και του κ. Καράλη, στην Ήπειρο, καθώς και ο συνεταιρισµός Ανωγείων στην Κρήτη.

Αυτό που µας ενδιαφέρει, σε σχέση µε τα συγκεκριµένα προϊόντα, δεν είναι απλώς να τα διαφοροποιήσουµε από άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά να δούµε και τις ιδιότητες του γάλακτος σε σχέση µε ζητήµατα υγείας του ανθρώπου. ∆ηλαδή, να διαπιστώσουµε µέσα από την ανάλυση της αλληλουχίας των πεπτιδίων της πρωτεϊνης, αν το γάλα αυτό έχει υπερτασικές ή αντιθροµβωτικές ιδιότητες. Είµαστε στο δεύτερο και πλέον χρόνο των πειραµατισµών και έχουν ήδη δηµοσιευτεί οι πρώτες εργασίες για τις αντιοξειδωτικές και αντιθροµβωτικές ιδιότητες του γίδινου γάλακτος της Κάπρα Πρίτσκα και της Σκοπέλου. Τα γάλατα αυτά διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα αλλά και συγκριτικά µε γάλατα φυλών εισαγωγής. Τα ελέγχουµε, τα βλέπουµε στην κλίµακα παραγωγής της γαλακτικής περιόδου, τα βλέπουµε σε εντατικά και εκτατικά συστήµατα, οπότε, όταν ολοκληρώσουµε αυτό το πειραµατικό στάδιο, θα υπάρξουν και ως προϊόντα από τις συγκεκριµένες επιχειρήσεις µε τις συγκεκριµένες ιδιότητες. Όταν για αυτά τα γάλατα θα έχουν ταυτοποιηθεί οι υπερτασικές κι αντιθροµβωτικές τους ιδιότητες, το επόµενο βήµα θα είναι να ξεκινήσει η παραγωγή γαλακτοκοµικών προϊόντων µε ισχυρισµούς υγείας, εκεί γύρω στα µέσα του 2015 ή το αργότερο το 2016 και να δοθούν και στους ανθρώπους.