εγγραφείτε: Άρθρα

leader

FAO: Τιμές Τροφίμων

0 comments

 

 
Σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε το Δεκέμβρη του 2013, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα ο γενικός δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). 
 
 
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση του Οργανισμού, ο γενικός δείκτης το συγκεκριμένο μήνα κατέγραψε αφενός αυξήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος και αφετέρου μειωμένες τιμές στα δημητριακά, τη ζάχαρη και τα έλαια. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία για το 2013 συνολικά ο μέσος όρος του γενικού δείκτη τιμών καταγράφηκε στις 209,9 μονάδες, 1,6% χαμηλότερος συγκριτικά με το 2012.
 
Ειδικότερα, τονίζεται, ότι η αύξηση της προσφοράς οδήγησε σε μείωση τις τιμές των δημητριακών (με εξαίρεση το ρύζι), τα έλαια και τη ζάχαρη. Αυξητική πορεία κατέγραψαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.
 
Μιλώντας για την πορεία των τιμών τον Δεκέμβριο του 2013 ο οικονομολόγος τους FAO κ. Abdolreza Abbassian, εξηγεί ότι αυτές οι τάσεις οφείλονται στην πτώση των τιμών των βασικών καλλιεργειών την πολύ καλή περσινή συγκομιδή ενώ ως αιτία της αύξησης των τιμών του κρέατος, την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση τροφών υψηλών σε πρωτεΐνες. 
 
Τον περασμένο μήνα, ο γενικός δείκτης τιμών του FAO παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα της ισχυρή ζήτησης για ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο κ. Abdolreza Abbassian.