εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Έγκριση Νέας ΚΑΠ

0 comments
 
Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. επίσημα η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα ισχύσει από το 2015 έως το 2020, καθώς και για τα μεταβατικά μέτρα που αφορούν το έτος 2014.
 
 
 
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από τρία χρόνια εντατικών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πλειοψηφία των νέων διατάξεων της ΚΑΠ θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015. Για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των ισχυουσών διατάξεων και της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, θα ισχύσουν μεταβατικά μέτρα για το έτος 2014, τα οποία ορίζουν τις τεχνικές ρυθμίσεις για την ομαλή μετάβαση από το ισχύον στο νέο νομικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στη διασφάλιση της συνέχειας των διαφόρων μορφών στήριξης στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
 
Ο προεδρεύων Υπουργός Γεωργίας της Λιθουανίας καθ. Vigilijus Jukna δήλωσε, ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης ήταν αρκετά προκλητική. Για πρώτη φορά, 28 κράτη μέλη συμμετείχαν, το καθένα με τη δική του διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των διαφόρων αγρονομικών συνθηκών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο: έχουμε διατηρήσει ένα ισχυρό κοινό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγροτών. Μετά την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα στο τέλος του Οκτωβρίου, ο στόχος μας ήταν να αποφευχθεί οποιαδήποτε νομικό και οικονομικό κενό, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στους αγρότες όσο και στα διοικητικά όργανα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα συνεχίσει να είναι μια ζωτικής σημασίας πολιτική της Ένωσης  που θα μας επιτρέψει να διατηρηθεί μια βιώσιμη, παραγωγική και ανταγωνιστική γεωργία, και μια ακμάζουσα ύπαιθρος σε ολόκληρη την Ένωση.

Copa- Cogeca: Για τη Νέα ΚΑΠ 

Οι Copa- Cogeca προέτρεψαν τους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε να εξασφαλίσουν, ότι οι κανόνες εφαρμογής της νέας ΚΑΠ δεν θα προσθέσουν στο κόστος παραγωγής των αγροτών και δεν θα αυξήσουν την γραφειοκρατία.
 
Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca χαιρετίζοντας την τελική έγκριση του πακέτου μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ από τους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε., την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, τους προέτρεψαν να εξασφαλίσουν ότι οι κανόνες εφαρμογής δεν θα προσθέσουν στο κόστος παραγωγής των αγροτών και δεν θα αυξήσουν την γραφειοκρατία.
 
Ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε ότι έχουμε πιέσει σκληρά για την τελική έγκριση μετά από την πολιτική συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Το γεγονός αποδεικνύει πως η διαδικασία λήψης αποφάσεων με συναπόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λειτουργεί.
 
Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι μια λύση με μεγάλη βελτίωση για τους αγρότες σε σχέση με ό, τι είχε αρχικά προταθεί, είναι πιο ρεαλιστική και πρακτική στην εφαρμογή της. Οι αγρότες θα εξακολουθούν, ωστόσο, να κάνουν πολλά περισσότερα με λιγότερα χρήματα, λόγω του επαχθούς χαρακτήρα των απαιτήσεων για οικολογικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες που πρέπει να παρέχουν. Καλούμε συνεπώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι δεν θα πάει πέρα από την συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ για ορισμένα στοιχεία της συμφωνίας, όπως το πρασίνισμα κατά την εκπόνηση των σχεδίων εφαρμογής ή οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις και καλώ τον Επίτροπο να διασφαλίσει ότι η πολιτική συμφωνία θα είναι σεβαστή . Η γραφειοκρατία για τους αγρότες πρέπει επίσης να ελαχιστοποιηθεί. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει το πακέτο, έτσι ώστε να μπορεί να εισαχθεί το 2014 και να εφαρμοστεί πλήρως το 2015, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί μπορούν να σχεδιάσουν τα παραγωγικά και επενδυτικά τους σχέδια για το έλλον. Χρειαζόμαστε μια καλή πολιτική για τη γεωργία ικανή να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη κατά 60% μέχρι το 2050 παγκόσμια ζήτηση τροφίμων.