εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συνάντηση για το Γαλακτοκομικό Τομέα

0 comments

 

 
Στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιείται περιφερειακή συνάντηση, με θέμα την προώθηση της συνεργασίας και της δικτύωσης των εμπλεκομένων φορέων και επιχειρήσεων του γαλακτοκομικού τομέα της Θεσσαλίας.
 
 
 
 
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα και είναι περιφερειακή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στρατηγικού προγράμματος LACTIMED, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
 
Η 1η φάση του Προγράμματος LACTIMED, που προέβλεπε την εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου προώθησης των μεσογειακών γαλακτοκομικών προϊόντων έχει ολοκληρωθεί. Πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια της πρώτης φάσης, μια «ακτινογραφία» (διάγνωση) του γαλακτοκομικού τομέα της Θεσσαλίας.
 
Στη 2η φάση του LACTIMED περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός μικρών επενδύσεων και διαρθρωτικών παρεμβάσεων στο θεσσαλικό γαλακτοκομικό τομέα. Στόχος της δεύτερης φάσης είναι η προώθηση συνεργασιών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, η οργάνωση δραστηριοτήτων και ο σχεδιασμός επενδύσεων ώστε να στηριχθεί η φέτα ως προϊόν ΠΟΠ και να δρομολογηθεί η έμπρακτη προώθηση των θεσσαλικών γαλακτοκομικών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
 
Με αφορμή την έναρξη αυτής της 2ης φάσης του LACTIMED οργανώνεται στις 17 και 18 Δεκεμβρίου η εκδήλωση στη Λάρισα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων επιχειρηματιών, υπηρεσιών, εκπροσώπων, παραγωγών και δικτύων διακίνησης.
 
Στην εκδήλωση από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει η διεπιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων: Θεσσαλίας, Γεωπονικού και Παντείου Αθηνών, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), το γραφείο Αξιοποίησης γάλακτος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η 2η διεθνής αποστολή στη Θεσσαλία η οποία θα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου.
 
Τα θέματα της συνάντησης είναι: 

1. παρουσίαση του διαγνωστικού και των αποτελεσμάτων του,
2. παρουσίαση προτάσεων στρατηγικής
3. επιλογή πιλοτικών δράσεων
4. εκδήλωση ενδιαφέροντος και συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων και επιχειρηματιών – παραγωγών
5. Οργάνωση και παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης υψηλού επιπέδου σε όλους τους εμπλεκόμενους (κτηνοτρόφους, τυροκόμους, κλπ)
6. χρηματοδότηση αγοράς εξοπλισμού
7. προκήρυξη μικρών σχεδίων
8. συμμετοχή επιλεγμένων τυροκόμων σε 5 μεγάλες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις
9. χρηματοδότηση του φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δράσεων τεχνικής υποστήριξης που θα αποφασιστούν.