εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πανώλης και Φυσαλιδώδης Νόσος των Χοίρων

0 comments

 

 
Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, θα ισχύσει και για το 2014  το πρόγραμμα επιτήρησης της κλασσικής πανώλους των χοίρων και της φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων.
 
 
 
 
Εγκρίθηκε η εφαρμογή του Εθνικού προγράμματος επιτήρησης της κλασσικής πανώλους των χοίρων και της φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων σε ολόκληρη την 
Ελληνική επικράτεια, για το έτος 2014, σύμφωνα με τους όρους και διαδικασίες, που αναφέρονται παρακάτω.

Στόχος του προγράμματος είναι η διατήρηση του καθεστώτος του επίσημα απαλλαγμένου από την κλασσική πανώλη των χοίρων κράτους μέλους της Ε.Ε., όπως αυτό αναγνωρίστηκε με την 90/251/ΕΟΚ απόφαση της Επιτροπής της 22ας Μαΐου 1990 (ΕΕ αρ. L 143/06−06−90 σελ. 10) καθώς και η έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων Κ.Π.Χ. και Φ.Ν.Χ.

Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με:
• τη διαρκή ενημέρωση και εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων Κτηνιατρικών αρχών και Φορέων και
• τη διατήρηση της τεχνογνωσίας των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων όσον αφορά τις μεθόδους και τεχνικές διάγνωσης της Κ.Π.Χ. και της Φ.Ν.Χ. με σκοπό τη γρήγορη και αξιόπιστη εξαγωγή αποτελεσμάτων. 


Άρθρο 1
Εγκρίνουμε την εφαρμογή του Εθνικού προγράμματος επιτήρησης της κλασσικής πανώλους των χοίρων και της φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, για το έτος 2014, σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους και διαδικασίες.

Άρθρο 4 – Φορείς εφαρμογής του προγράμματος − Αρμοδιότητες

1. Οι εκμεταλλεύσεις
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλες τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις (συμβατικές και βιολογικές εκτροφές) και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Το μέγεθος του αριθμού των δειγμάτων που λαμβάνονται από κάθε εκμετάλλευση από ζώα αναπαραγωγής (χοιρομητέρες και κάπροι), είναι ανάλογος του αριθμού των εκτρεφόμενων χοιρομητέρων και κάπρων και προσδιορίζεται βάσει των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος I.

2. Οι Συνοριακοί Σταθμοί Κτηνιατρικών Ελέγχων (ΣΥ.Κ.Ε.)
Διενεργούν δειγματοληψίες στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες ζώα.

3. Τα σφαγεία
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται:
α) σε όλους τους άγριους χοίρους ελεύθερους και σταβλισμένους, οι οποίοι σφάζονται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια και
β) στα παχυνόμενα των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων που σφάζονται στα σφαγεία που καθορίζονται στον πίνακα 3 του Παραρτήματος I.

Άρθρο 5 – Διαδικασίες
1. Οι Κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων όλων των Περιφερειών
α) Συλλέγουν τα δείγματα αίματος από τις χοιρομητέρες και τους κάπρους, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4, παράγραφος 1.
β) Ο αριθμός των δειγμάτων που πρέπει να συλλεχθούν από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές κάθε Περιφερειακής Ενότητας είναι αυτός που αναφέρεται στο Παράρτημα VΙI.
γ) Ενημερώνουν το Μητρώο καταγραφής των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα στοιχεία των οποίων καταγράφονται στους πίνακες I και II του Παραρτήματος IV και κοινοποιούνται τον Ιανουάριο κάθε έτους στο Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
δ) Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της Περιφέρειας. με βάση τα στοιχεία της παραγράφου γ) και των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος I, καταρτίζουν το ετήσιο πρόγραμμα των δειγματοληψιών, για το σύνολο των εκμεταλλεύσεων της Περιφέρειας και ορίζουν τους υπεύθυνους διενέργειας αυτών.
ε) Η συλλογή, η συσκευασία και η αποστολή των δειγμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το Παράρτημα III.
στ) Τα δείγματα συνοδεύονται με το Δελτίο αποστολής, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙ, συμπληρωμένο με όλες τις πληροφορίες. Κάθε δελτίο αποστολής αντιστοιχεί σε μία εκμετάλλευση.
ζ) Σε περίπτωση υπόπτου εργαστηριακού αποτελέσματος διεξάγουν κλινική και επιδημιολογική έρευνα καθώς και συμπληρωματικές δειγματοληψίες αίματος ή άλλου παθολογικού υλικού, σύμφωνα με τις υποδείξεις του αρμόδιου εργαστηρίου. Κατά την έρευνα συμπληρώνεται έκθεση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος V, η οποία αποστέλλεται στο αρμόδιο εργαστήριο και κοινοποιείται στον υπεύθυνο της εκμετάλλευσης καθώς και στο Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
η) Κοινοποιούν στους κατόχους/υπεύθυνους φύλαξης των χοίρων αντίγραφα των εκθέσεων, των στοιχείων δειγματοληψίας, των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και κάθε άλλου έγγραφου στοιχείου που εκδίδουν και τους αφορά, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κανονισμού 882/2004. 
θ) Εκδίδουν/ελέγχουν τα υγειονομικά πιστοποιητικά, που απαιτούνται να συνοδεύουν τα ζώα στις μετακινήσεις, σύμφωνα με το υπόδειγμα II του Π.Δ. 308/2000 (Α΄ 252).

2. Οι Συνοριακοί Σταθμοί Κτηνιατρικών Ελέγχων (ΣΥ.Κ.Ε.)
Στους ζωντανούς χοίρους που εισάγονται από τρίτες χώρες πραγματοποιούνται δειγματοληψίες στο 30% των εισερχόμενων παρτίδων και στο 10% των ζώων κάθε δειγματιζόμενης παρτίδας με ελάχιστο αριθμό δειγμάτων 4.

3. Τα σφαγεία
α)
i. Πραγματοποιούνται δειγματοληψίες στα παχυνόμενα των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων που οδηγούνται στα σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Πρεβέζης της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης, των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίες πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικές και ανάλογες του μεγέθους των εκμεταλλεύσεων προέλευσης των χοίρων.
ii. Στα σφαγεία των ανωτέρω αναφερόμενων Περιφερειακών Ενοτήτων αναρτάται το ετήσιο πρόγραμμα δειγματοληψιών, το οποίο υποχρεούνται να ακολουθούν οι υπεύθυνοι της σφαγής των χοίρων και οι υπεύθυνοι των δειγματοληψιών υπό την εποπτεία και τις οδηγίες του κρεοσκόπου κτηνιάτρου.
iii. Ο αριθμός των δειγμάτων/ανά σφαγείο είναι αυτός που αναφέρεται στον πίνακα 3 του Παραρτήματος I.
β)
i. Πραγματοποιούνται δειγματοληψίες σε όλους τους άγριους χοίρους (θηλυκά−αρσενικά αναπαραγωγής και παχυνόμενα) που οδηγούνται στο σφαγείο και τα δείγματα αίματος αποστέλλονται στο αρμόδιο εργαστήριο.
ii. Σε όλα τα σφαγεία, που σφάζονται χοίροι, αναρτάται πινακίδα με την οποία καθίσταται γνωστό στο σύνολο των ασχολουμένων−ενδιαφερομένων ότι είναι υποχρεωτική η λήψη δείγματος αίματος για τον έλεγχο της Κ.Π.Χ. και της Φ.Ν.Χ. από κάθε σφαζόμενο άγριο χοίρο.
γ) Η συλλογή, η συσκευασία και η αποστολή των δειγμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το Παράρτημα III.
δ)Το Δελτίο αποστολής των δειγμάτων, το οποίο συνοδεύει τα δείγματα, συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον κρεοσκόπο κτηνίατρο, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙ και πρέπει να περιέχει πληροφορίες για την εκτροφή προέλευσης των χοίρων. Κάθε δελτίο αποστολής αντιστοιχεί σε μία εκμετάλλευση.

4. Κτηνιατρικά εργαστήρια
Οι εργαστηριακοί έλεγχοι, σε περίπτωση ύποπτου εργαστηριακού αποτελέσματος και προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή όχι η εμφάνιση της Κ.Π.Χ. ή της Φ.Ν.Χ., διεξάγονται:
α) όσον αφορά την Κ.Π.Χ. σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις μεθόδους που περιγράφονται στην Απόφαση 2002/106/ΕΚ της Επιτροπής της 1ης Φεβρουαρίου 2002 (ΕΕ αρ. L 39/09−02−02 σελ. 71) «Για την έγκριση διαγνωστικού εγχειριδίου με διαγνωστικές διαδικασίες, μεθόδους δειγματοληψίας και κριτήρια για την αξιολό γηση των εργαστηριακών δοκιμών επιβεβαίωσης της κλασσικής πανώλους των χοίρων», όπως αυτή ισχύει και
β) όσον αφορά την Φ.Ν.Χ. σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις μεθόδους που περιγράφονται στο παράρτημα II παράγραφος 3 του Π.Δ. 138/1999 (Α΄ 88).