εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ

0 comments

 

 
Ανακοινώθηκαν οι προτεραιότητες που θα δοθούν επί ελληνικής προεδρίας στους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας.
 
 
 
 
 
Τρόφιμα

Οι προτεραιότητες που θα δοθούν επί ελληνικής προεδρίας στο νομοθετικό πακέτο για την υγεία των φυτών και των ζώων, με στόχο μια ασφαλέστερη αγροδιατροφική αλυσίδα και ένα εκσυγχρονισμένο νομικό πλαίσιο για μια ανταγωνιστικότερη ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ΑθανάσιουΤσαυτάρη με τον αρμόδιο για θέματα υγείας και καταναλωτή κοινοτικού Επιτρόπου, Τόνιο Μποργκ.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται 5 κανονισμοί για την αγροδιατροφική ασφάλεια: υγεία φυτών και ζώων, πολλαπλασιαστικό υλικό, επίσημοι έλεγχοι και δαπάνες.
Με τη συνάντηση αυτή, ο Έλληνας υπουργός κλείνει τον κύκλο των επαφών του με τους Ευρωπαίους επιτρόπους που είναι αρμόδιοι για θέματα Γεωργίας και Αλιείας, καθώς είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις του με τον Ντάτσιαν Τσιόλος και τη Μαρία Δαμανάκη.
 
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Μελάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Μόσχος Κορασίδης, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΥπΑΑΤ, εξετάσθηκαν αναλυτικά όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Επιτρόπου που θα συζητηθούν στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε στις Βρυξέλλες (16-17/12) και ειδικότερα τα τρόφιμα, οι ζωοτροφές, τα θέματα φυτοϋγείας και το πολλαπλασιαστικό υλικό.
 
Ο υπουργός ανέλυσε στον Ευρωπαίο Επίτροπο τις προτεραιότητες της χώρας μας στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας, στο πλαίσιο ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας. Υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών για όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν την ελληνική Προεδρία. Επίσης, ο κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε τον κ. Borg για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας.
 
Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν η επικείμενη νομοθεσία για την υγεία των φυτών και των ζώων, το πολλαπλασιαστικό υλικό, καθώς και την ασφάλεια των τροφίμων, θέματα στα οποία η ελληνική Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα.
 
Ενέργεια
 
Τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ για θέματα ενέργειας, παρουσίασε στους ομολόγους του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε σε τρεις προθεσμίες – ορόσημα για την ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για την ενέργεια: τον «στόχο του 2014» για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, τον «στόχο του 2015» έτος κατά το οποίο κανένα κράτος – μέλος δεν πρέπει να παραμείνει απομονωμένο από τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, και την αναμενόμενη Διεθνή Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή το 2015.
 
Σε ό, τι αφορά την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, η ελληνική Προεδρία θα προωθήσει τις πολιτικές της ΕΕ με ορίζοντα πέραν του 2020, βάσει της πρότασης της Επιτροπής για το «Πλαίσιο 2030 για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια». Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, το πλαίσιο για το 2030 αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 4ης Μαρτίου 2014 και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2014.
 
Άλλη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας αποτελεί το ζήτημα των τιμών της ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 4ης Μαρτίου, με στόχο να υιοθετηθεί τον Ιούνιο 2014. 
 
Όσον αφορά στις έμμεσες αλλαγές χρήσης γης (ILUC), μετά τη σημερινή εξέλιξη, θα διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητες, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.