εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Μέλλον του Γαλακτοκομικού Τομέα της ΕΕ

0 comments

 

 
Σε συνέδριο που διοργάνωσε η λιθουανική προεδρία συζητήθηκε το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ μετά τη λήξη των ποσοστώσεων το 2015.
 
 
 
Οι βασικοί θεματικοί άξονες των συζητήσεων ήταν η ισορροπία της αγοράς, η ανταγωνιστικότητα και η αειφόρος γαλακτοκομική παραγωγή. Ο Επίτροπος Τσιόλος ανακοίνωσε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου αγοράς γαλακτοκομικών, υπεύθυνο για τη συλλογή δεδομένων, αναλύσεις αγορών και πληροφορίες για με όλη την αλυσίδα προσφοράς του γάλακτος. Επιπρόσθετα έθεσε το κεντρικό ερώτημα του συνεδρίου, δηλαδή αν μπορεί ο τομέας να διατηρήσει τη δυναμική του και μετά το τέλος της περιόδου των επιδοτήσεων εξαγωγών που θα έρθει στα τέλη του 2015. 

Ο υπουργός γεωργίας της Λιθουανίας, Βιγκίλιους Γιουκνά, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα που έχουν γίνει έως τώρα από αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και τη σημασία του γαλακτοκομικού τομέα για τη ΕΕ συνολικότερα. 
Η Ernst & Young σε έκθεση της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπάρχοντα μέσα πολιτικής της ΚΑΠ μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του τομέα έως το 2015, αλλά κάλεσε τους θεσμούς να αναλάβουν δράση μετά το τέλος της περιόδου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος (European Milk Board) ζήτησε μεγαλύτερη εποπτεία της αγοράς για να περιοριστεί η αστάθεια στις τιμές του γάλακτος. 

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων αποτέλεσε ότι η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί με σταθερό ρυθμό το επόμενο διάστημα στην παγκόσμια αγορά. Η ισχυρή ζήτηση καλύπτεται εν μέρει από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές οι οποίες βρίσκονται σε ανταγωνισμό με άλλους μεγάλους εξαγωγείς όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ν. Ζηλανδία.
 
Η μεταβλητότητα των τιμών θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μία από τις κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος. Η μετριοπαθής μεταβλητότητα σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να ευνοήσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και να τον βοηθήσει να κάνει τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις, από την άλλη, η υψηλή μεταβλητότητα μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες στους παραγωγούς και στον κλάδο συνολικά.

Κάποιοι εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, στα πλαίσια του συνεδρίου, πρότειναν οι τιμές παραγωγού να υπολογίζονται στη βάση του κόστους, και μάλιστα ζήτησαν την παρέμβαση ευρωπαϊκών θεσμών και κυβερνήσεων ώστε να υπάρχει ισορροπία στην αγορά. Τόνισαν μάλιστα την ανισόρροπη κατανομή των εσόδων στην εφοδιαστική αλυσίδα γαλακτοκομικών προϊόντων ανάμεσα στους παραγωγούς, στις μεταποιητικές βιομηχανίες και τις αλυσίδες λιανικής πώλησης.

Το Πακέτο Γάλακτος το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2012, αλλά και τα νέα στοιχεία που εισήχθησαν  στην ΚΑΠ θεωρείται ότι μπορούν να φέρουν απαντήσεις σε κάποιες τωρινές προκλήσεις του κλάδου. Παράγοντες της αγοράς που συμμετείχαν στο συνέδριο ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για την βελτίωση του κλάδου. Ενισχυμένη χρήση διχτυών προστασίας, έλεγχος της συνολικής παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων,  χρήση του οργάνου σταθεροποίησης εισοδήματος είναι κάποιες από τις προτάσεις οι οποίες σύμφωνα και με την διεθνή εμπειρία θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση του κλάδου. 

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του τοπίου μετά τη λήξη του καθεστώτος των επιδοτήσεων εξαγωγών, παράγοντες της αγορές και παραγωγοί εξέφρασαν την ανησυχία τους. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η πολιτική και νομοθετική παρέμβαση στο θέμα, η νέα ΚΑΠ περιλαμβάνει εργαλεία τα οποία παρέχουν ιδιαίτερες ευκαιρίες στον κλάδο.

Στην συνέχεια αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν στις περιφερειακές συνέπειες της κατάστασης μετά το 2015, όπου συγκεκριμένες μη ανταγωνιστικές περιφέρειες κυρίως σε Βαλτικά Κράτη, Ρουμανία, Βουλγαρία καθώς και στον ευρωπαϊκό νότο θα βρεθούν σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση συγκριτικά με περιφέρειες του ευρωπαϊκού βορρά που μπορούν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα σε  ίδια επίπεδα. 

Στην καταληκτική του εισήγηση ο Επίτροπος Τσιόλος κάνοντας μία ανακεφαλαίωση σημείωσε ότι το Παρατηρητήριο Αγοράς Γάλακτος θα είναι συνδεδεμένο με τα υφιστάμενα εργαλεία της ΚΑΠ. Συμπληρώνοντας πρόσθεσε ότι μελλοντικές παρεμβάσεις προς την ίδια κατεύθυνση θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσαρμογή του κλάδου στο καθεστώτος μετά το 2015 με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.