εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κοινή Αγροτική Πολιτική – Ενίσχυση της Ελληνικής Γεωργίας

0 comments

 Στις δυνατότητες ενίσχυσης της ελληνικής γεωργίας μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής αναφέρεται ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Π. Καρβούνης, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική στις 25/6/2012 και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Καρβούνη έχει ως εξής:

 

Το 1962 υιοθετήθηκε η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), μία από τις πρώτες πολιτικές της νεοσύστατης τότε ΕΟΚ. Τα ευρωπαϊκά κράτη, που αντιμετώπιζαν μεγάλες ελλείψεις λόγω του πολέμου, καλούνταν να ανταποκριθούν στην ανάγκη για επάρκεια τροφίμων. 50 χρόνια μετά, οι αγροτικές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αλλάξει. Έτσι, η αναμορφωμένη Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), με χρηματοδότηση ύψους 435,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2014-2020, προτείνει λύσεις για την επαρκή παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, τα οποία θα συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, ενώ κατά την παραγωγή τους θα δίνεται έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, με αλλαγές που εστιάζονται στις άμεσες πληρωμές των αγροτών, στην απλοποιημένη διαχείριση της αγοράς και στην πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την προώθηση της καινοτομίας, ενώ προβλέπονται και τρόποι αντιμετώπισης της αστάθειας μεταξύ τιμών και εισοδήματος. Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ντατσιάν Τσόλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "οι επόμενες δεκαετίες είναι καθοριστικές για την εδραίωση μιας ισχυρής γεωργίας που θα μπορεί να ανταποκρίνεται τόσο στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του διεθνούς ανταγωνισμού, όσο και στις προσδοκίες των πολιτών".

 

Αντίθετα με τις εικασίες, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει επιδοτήσεις ύψους ανάλογου με αυτό της τρέχουσας περιόδου. Συγκεκριμένα, η αναθεωρημένη ΚΓΠ θα στηρίξει τους νέους αγρότες και θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

 

Αρχικά, θα ενισχυθεί η στροφή των Ελλήνων στην αγροτική παραγωγή, η οποία αποτελεί τα τελευταία χρόνια συνειδητή επαγγελματική επιλογή για τους νέους. Η Επιτροπή έχει προτείνει ένα νέο μέσο για τη στήριξη της εγκατάστασης νέων αγροτών, το οποίο θα απευθύνεται σε αγρότες κάτω των 40 ετών και θα χορηγείται τα πρώτα 5 χρόνια. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια «πρώτη εργαλειοθήκη» για τη στήριξη σχεδίων μικροεπιχειρήσεων με χρηματοδότηση έως και 70.000 ευρώ για μια περίοδο πέντε ετών.

 

Έπειτα, θα υποστηριχθεί η πρακτική των τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων: Η πρόσφατη έκρηξη της πώλησης πατάτας σε μειωμένες τιμές μέσω άμεσων καναλιών, φθηνότερες κατά 60% σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο πώλησης, προσδιόρισε μια μοντέρνα θεώρηση της σχέσης μας με το φαγητό, αλλά και μια συγκεκριμένη οπτική οικονομικού ανταγωνισμού στη γεωργία και στην κοινωνική και περιβαλλοντική της απόδοση. Οι τοπικές αλυσίδες μειώνουν την ανάγκη για μακρά μεταφορά, τονώνουν τις τοπικές οικονομίες και ενδυναμώνουν τους παραγωγούς, ούτως ώστε να αναλάβουν ενεργό δράση στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής τους περιοχής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί ότι οι πολύ μικρές φάρμες διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην κοινωνική (47%) και οικονομική (52%) ζωή των αγροτικών περιοχών. Έτσι, το πείραμα αυτό, που είναι εξίσου διαδεδομένο στη Σλοβακία, τη Ρουμανία και σε άλλες χώρες που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, θα επεκταθεί σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων. Άλλωστε, τα προϊόντα αυτά απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια και η κατανάλωσή τους δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προνόμιο των οικονομικά ισχυρότερων, όπως ακούγεται συχνά.

 

Ο προσανατολισμός της αναθεωρημένης ΚΓΠ στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη, την καθιστά ουσιαστικό μέσο για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

 

Με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται, ο αγροτικός τομέας θα καταστεί ανταγωνιστικότερος, ενώ με την αυξημένη προσφορά τυποποιημένων προϊόντων και το κατάλληλο marketing τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα θα κατακτήσουν στη διεθνή αγορά τη θέση που αξίζει στην υψηλή ποιότητά τους. Έτσι, θα αντιμετωπιστεί τόσο η οικονομική κρίση, όσο και η ολοένα μεγαλύτερη αστάθεια των τιμών παραγωγού. Από το 2014, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ η αναθεωρημένη Κοινή Γεωργική Πολιτική, θα δοθεί νέα πνοή στην ελληνική ύπαιθρο, που θα επιτρέψει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.