εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ημερίδα για το Κόστος Παραγωγής

0 comments

 Σε ειδική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στις 27.06.2012 στις Βρυξέλλες, στα γραφεία των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Οργανώσεων Copa-Cogeca, με θέμα το κόστος παραγωγής στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ κύριος Γιάννης Τσιφόρος.

Βασικός σκοπός αυτού του ενδιαφέροντος συνεδρίου είναι η συνεισφορά στη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στην αγορά των αγροτών και των συνεταιρισμών τους,  με την καλύτερη δυνατή ενημέρωσή τους ως προς τις εξελίξεις στο κόστος της αγροτικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τους παράγοντες που επιδρούν στην αύξηση αυτού του κόστους, κυρίως εξαιτίας του υψηλού κόστους ορισμένων εισροών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

 

Σε κάποια ομιλία αναφέρθηκε η σύγκριση σε σχέση με το κόστος αγροτικής παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι τρίτες χώρες, ενώ  συζητήθηκαν αναλυτικά οι απόψεις των οργανώσεων των αγροτών ως προς τα ζητήματα αυτά. Στο συνέδριο αυτό  συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελέχη των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Οργανώσεων, αλλά και ειδικοί εισηγητές σε ζητήματα που αφορούν στο κόστος της φυτικής παραγωγής, στα λιπάσματα, στους σπόρους και στο πολλαπλασιαστικό υλικό.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα το κόστος αγροτικής παραγωγής κατά το 2011 αυξήθηκε κατά 10,6%, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών (16,5%) αλλά και του κόστους της ενέργειας (18,5%). Τα δύο αυτά μεγέθη καλύπτουν το μεγαλύτερο κόστος αγροτικής παραγωγής μεταξύ όλων των άλλων παραμέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας (2007-2011) οι ζωοτροφές αποτελούν, κατά μέσο όρο, το 37% του συνολικού κόστους αγροτικής παραγωγής και η ενέργεια το 21% περίπου. Τρίτο στη σειρά στοιχείο κόστους αποτελούν οι σπόροι και το πολλαπλασιαστικό υλικό (8,4%). Τα στοιχεία και τα μεγέθη αυτά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του σημαντικού αυτού συνεδρίου.