εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Μέλλον της Ορεινής Γαλακτοπαραγωγής

0 comments

 

 
Σχέδιο έκθεσης για την ενίσχυση και τη διατήρηση της γαλακτοπαραγωγής στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές μετά την λήξη των ποσοστώσεων γάλακτος ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
 
 
Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου επί ενός μη δεσμευτικού ψηφίσματος που συνιστά τρόπους για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, θα κάνουν έκκληση για την ανάληψη δράσης προκειμένου να προετοιμαστούν οι γαλακτοπαραγωγοί στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για τη λήξη των ποσοστώσεων γάλακτος το 2015. 
 
Οι προτάσεις των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας περιλαμβάνουν την καταβολή αντισταθμιστικών αποζημιώσεων για την κάλυψη του υψηλότερου κόστους των επενδύσεων των γαλακτοπαραγωγών σε ορεινές, εξόχως απόκεντρες και μειονεκτικές περιοχές, καθώς και ενισχύσεις για την προώθηση της ποιότητας και της καινοτομίας. Τα μέτρα αυτά αποτελούν συνέχεια του λεγόμενου «πακέτου γάλακτος» , με το οποίο οι γαλακτοπαραγωγοί κέρδισαν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη το 2012.
 
Όπως σημειώνεται, το γάλα της ορεινής κτηνοτροφίας αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ, π.χ. στην Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία, τα τρία τέταρτα του συνόλου του γάλακτος που παράγεται προέρχεται από ορεινές περιοχές.
 
Προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα σταθερό μέλλον για τον τομέα και να αποφευχθεί η ερήμωση των αγροτικών περιοχών, καθώς και οι σχετικές αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, απαιτούνται περαιτέρω μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Ο εισηγητής πιστεύει, ότι η δέσμη μέτρων για τον γαλακτοκομικό τομέα, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των παραγωγών αποτελεί απλώς το πρώτο βήμα, αλλά δεν θα μπορέσει να διασφαλίσει το μέλλον της παραγωγής γάλακτος σε αυτές τις πλέον ευπαθείς περιοχές. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξεταστεί περαιτέρω ο αντίκτυπος της κατάργησης των ποσοστώσεων, ιδίως στις μειονεκτικές και τις εξόχως απόκεντρες περιοχές.
 
Κύριος στόχος, επομένως, της παρούσας έκθεσης πρωτοβουλίας είναι η εστίαση σε αυτές τις πλέον απειλούμενες περιοχές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των κτηνοτρόφων και το μέλλον των αγροτικών περιοχών, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ δεν έχει διευθετήσει το ζήτημα.
 
Τη θετική ψήφο των μελών του ευρωκοινοβουλίου έλαβε η έκθεση του Ιταλού Ευρωβουλευτή, κ. Herbert Dorfmann, σχετικά με τη διατήρηση της παραγωγής γάλακτος στις ορεινές περιοχές, στις μειονεκτικές περιοχές και στις εξόχως απόκεντρες περιοχές, μετά τη λήξη των ποσοστώσεων γάλακτος. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η έκθεση που κατατέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ε.Κ., η δέσμη μέτρων για τον γαλακτοκομικό τομέα (μετά τον τερματισμό των ποσοστώσεων), η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των παραγωγών αποτελεί απλώς το πρώτο βήμα, αλλά δεν θα μπορέσει να διασφαλίσει το μέλλον της παραγωγής γάλακτος σε αυτές τις πλέον ευπαθείς περιοχές. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα σταθερό μέλλον για τον τομέα και να αποφευχθεί η ερήμωση των αγροτικών περιοχών, καθώς και οι σχετικές αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, απαιτούνται περαιτέρω μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει η έκθεση.