εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενίσχυση της Γαλακτοπαραγωγής

0 comments

 

Στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου κατατέθηκε προς ψήφιση στις 13 Νοεμβρίου 2013, έκθεση σχετικά με τη διατήρηση της παραγωγής γάλακτος στις ορεινές περιοχές, στις μειονεκτικές περιοχές και στις εξόχως απόκεντρες περιοχές μετά τη λήξη των ποσοστώσεων γάλακτος.

 

Η Έκθεση

 

1.  επισημαίνει ότι, σε πολλά κράτη μέλη, οι άμεσες ενισχύσεις του πρώτου πυλώνα της γεωργικής πολιτικής βασίζονται, ακόμη και στο πλαίσιο της τρέχουσας μεταρρύθμισης της ΚΓΠ, σε παλαιότερα ποσά αναφοράς και ότι αυτό μπορεί να θέσει σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση τους βοσκοτόπους και, κατά συνέπεια, την παραγωγή γάλακτος στις περιοχές αυτές. Καλεί, συνεπώς, τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις να καθιερώσουν άμεσα ένα σύστημα, το οποίο να επιδιορθώνει τα μειονεκτήματα των περιφερειών αυτών, κατά τη μεταφορά της αγροτικής μεταρρύθμισης στο εθνικό δίκαιο.

2.  επισημαίνει ότι το γάλα της ορεινής κτηνοτροφίας αντιπροσωπεύει περίπου το 10 % του γάλακτος της ΕΕ των 27, ενώ στην Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Φιλανδία τα δύο τρίτα του γάλακτος προέρχονται από ορεινές περιοχές στις οποίες εργάζονται τα τρία τέταρτα των παραγωγών, και ότι αυτό το μερίδιο του γάλακτος και των κτηνοτρόφων είναι επίσης πολύ σημαντικό σε περίπου άλλα 10 κράτη μέλη. σημειώνει επίσης ότι στην πλειονότητα αυτών των υγρών ορεινών περιοχών, αλλά και στις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες, οι βοσκότοποι χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη βόσκηση από αγέλες γαλακτοπαραγωγής, και επιτρέπουν τη διατήρηση ανοικτών και κατοικημένων τοπίων, γεγονός που επιδρά θετικά στον τουρισμό, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον.
 
3.  υποστηρίζει ότι οι μόνιμοι βοσκότοποι και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, που συνήθως μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο για την εκτροφή βοοειδών και αιγοπροβάτων στις περιοχές αυτές, δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζονται με κατώτερα κριτήρια από τις άλλες γεωργικές εκτάσεις κατά τον υπολογισμό των άμεσων ενισχύσεων του πρώτου πυλώνα.
 
4.  θεωρεί απαραίτητη τη διάθεση πριμοδότησης για την εκτροφή ζώων στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα της ΚΓΠ και στο πλαίσιο του POSEI στις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες για μονάδες με βοσκήσιμη επιφάνεια για την διατροφή των εκτρεφόμενων ζώων. Απορρίπτει νέες απαιτήσεις σχετικά με τη διατροφή των μηρυκαστικών, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν κατάρρευση των υφιστάμενων αγροτικών πρακτικών.
 
5.  υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα της γεωργικής πολιτικής. Τονίζει ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στα κράτη μέλη στις περιοχές αυτές για συνδεδεμένες ενισχύσεις, σε εθνικό επίπεδο ή με χρηματοδότηση της ΕΕ, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της τρέχουσας μεταρρύθμισης της ΚΓΠ.
 
6.  τονίζει την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, από τις διατάξεις της ΚΓΠ, στις μικρές εκμεταλλεύσεις των περιοχών αυτών, διότι απαιτούν υψηλότερη ένταση εργασίας λόγω της διάρθρωσής τους και επωμίζονται μεγαλύτερο κόστος για την απόκτηση των μέσων παραγωγής, αλλά και διότι έχουν μεγάλη σημασία για τη διατήρηση των επιπέδων απασχόλησης και την αγροτική ανάπτυξη.
 
7.  υπογραμμίζει ότι η λήξη των ποσοστώσεων γάλακτος στις ορεινές περιοχές πρέπει να αξιολογηθεί μεμονωμένα υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών αυτών, προκειμένου να εκπονηθούν στοχευμένα μέτρα για την υποστήριξη και διατήρηση της παραγωγής.
 
8.  δεδομένου του αναντικατάστατου χαρακτήρα της παραγωγής γάλακτος σε ορισμένες εξόχως απόκεντρες περιφέρειες, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη οφείλουν στις περιφέρειες αυτές να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα POSEI για την αύξηση των ενισχύσεων στο πλαίσιο των άμεσων πληρωμών και μέτρα αγοράς καθώς και τα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου για την αύξηση των ενισχύσεων στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της ΚΓΠ.
 
9.  ζητεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο της ανάπτυξης κοινού στρατηγικού πλαισίου, με σημαντική συμμετοχή του προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Συνοχής. Θεωρεί ότι στόχος του κοινού στρατηγικού πλαισίου πρέπει να είναι η προαγωγή προσεγγίσεων περιφερειακής ανάπτυξης και προγραμμάτων για τη διατήρηση των υποδομών, με έμφαση στη διασφάλιση της γεωργίας και την ενδυνάμωση της κατάντη και ανάντη αλυσίδας αξίας.
 
10. καλεί τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να καταρτίσουν, κατά περίπτωση, ένα ειδικό πρόγραμμα για την παραγωγή γάλακτος στις περιοχές αυτές, στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης.
 
11. υπογραμμίζει, εν προκειμένω, την ανάγκη να στηριχθεί η συγκέντρωση ή η δημιουργία σχεδίων για την δημιουργία προστιθέμενης αξίας, την διαφοροποίηση των προϊόντων σε σχέση με τα εδάφη και την δημιουργία νέων στρατηγικών αξιοποίησης στις ορεινές περιοχές καλεί την Επιτροπή να προτείνει μέτρα ευρείας εμβέλειας για την στήριξη της δημιουργίας και εφαρμογής αυτών των σχεδίων και των σχετικών συλλογικών επενδύσεων.
 
12. καλεί τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση κατά της καταστροφής των βοσκοτόπων και να λάβουν υπόψη το ζήτημα αυτό στη νομοθεσία για τον προγραμματισμό χρήσεως γαιών.
 
13. τονίζει ότι τα μέτρα του δεύτερου πυλώνα, όπως οι αντισταθμιστικές αποζημιώσεις, οι αγροτικές και περιβαλλοντικές ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις επενδύσεων, ατομικές ή συλλογικές για την παραγωγή, τη μεταποίηση και την διάθεση στο εμπόριο, τις ενισχύσεις εκκίνησης για νέους αγρότες, τις ενισχύσεις για την ποιότητα, την διαφοροποίηση, την καινοτομία, τις συνεργασίες (περιλαμβανομένων και αυτών με τις τοπικές αρχές) έχουν ζωτική σημασία για τη βιώσιμη παραγωγή γάλακτος στις περιοχές αυτές. Ζητεί, επομένως να δοθεί στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες το νομικό πλαίσιο, το επίπεδο χρηματοδότησης και οι απαραίτητες δυνατότητες για την καταβολή επαρκών αντισταθμιστικών αποζημιώσεων υψηλής διαφοροποίησης και ζητεί, επίσης, την περαιτέρω προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον, βιώσιμων και βιολογικών τύπων γεωργίας. Ζητεί, επίσης, επαρκείς αντισταθμιστικές αποζημιώσεις από τον δεύτερο πυλώνα της ΚΓΠ για να αντισταθμισθεί το υψηλότερο επενδυτικό κόστος της παραγωγής γάλακτος στις ορεινές και τις εξόχως απόκεντρες περιοχές, το οποίο οφείλεται στα ειδικά χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών, στην απομακρυσμένη τους θέση, στην κατάτμηση σε μεγάλο βαθμό των αγρών και στη γεωγραφική ασυνέχεια των νησιών.
 
14. ζητεί, επιπλέον στοχευμένες επενδυτικές ενισχύσεις, για παράδειγμα σε σχέση με αποσβέσεις και τόκους για γεωργικές εγκαταστάσεις και τεχνολογία, για γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις με δυνατότητες ανάπτυξης, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονάδων.
 
15. καλεί τα κράτη μέλη να προωθήσουν, ιδιαίτερα, μέτρα στο πλαίσιο του δευτέρου πυλώνα, όπως κοινοπραξίες για την ορθολογική χρήση μηχανημάτων ή κτιρίων.
 
16. καλεί την Επιτροπή να επαναπροσδιορίσει ένα συνεπές πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη και τον τομέα του γάλακτος στις ορεινές περιοχές, στις μειονεκτικές περιοχές παραγωγής γάλακτος και στα κράτη μέλη όπου το μεγαλύτερο ποσοστό γάλακτος παράγεται από πολύ μικρές μονάδες.
 
17. τονίζει ότι, λόγω των σημαντικών δυσχερειών που υφίστανται στον τομέα των μεταφορών και των συνήθως μικρών ποσοτήτων γάλακτος ανά μονάδα, το κόστος συλλογής του γάλακτος και της μεταφοράς του τελικού προϊόντος στις ορεινές και εξόχως απόκεντρες περιοχές είναι ιδιαίτερα υψηλό και αυτό προκαλεί σημαντικά γεωγραφικά και ανταγωνιστικά μειονεκτήματα. Ζητεί την ενίσχυση των μονάδων μεταποίησης, ιδίως των επιχειρήσεων που ανήκουν σε συνεταιρισμούς, προκειμένου να αντισταθμισθεί τα υψηλότερα κόστη συλλογής και παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μέσων παραγωγής, και μεταφοράς των τελικών προϊόντων στις περιοχές αυτές, συγκριτικά με τις μονάδες σε πλεονεκτούσες περιοχές.
 
18. τονίζει ότι ένα μέσο παρακολούθησης της αγοράς για την παραγωγή γάλακτος είναι απαραίτητο προκειμένου να συλλέγονται και να διαδίδονται δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή και την προσφορά.
 
19. υπογραμμίζει ότι η επιτόπου επεξεργασία και εμπορία στις εκμεταλλεύσεις ή στους ορεινούς βοσκοτόπους μπορεί να προσδώσει υψηλότερη προστιθέμενη αξία στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στις ορεινές και σε άλλες μειονεκτικές περιοχές, και αυτό επιπλέον ενισχύει τις τουριστικές δυνατότητες των ορεινών περιοχών. Τονίζει ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πρέπει να στηρίζονται στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της ΚΓΠ.
 
20. υπογραμμίζει ότι η μεγάλη απόσταση των εξόχως απόκεντρων περιφερειών από τις αγορές κατανάλωσης επιβάλλει την ανάγκη διπλής αποθήκευσης, σύμφωνα με τη σύγχρονη υλικοτεχνική οργάνωση. Παροτρύνει, συνεπώς, την Επιτροπή να εξετάσει, στο πλαίσιο των κανονισμών σχετικά με τις επενδύσεις στις περιφέρειες αυτές, αυτές τις δομές αποθήκευσης εκτός του εδάφους των εξόχως απόκεντρων περιφερειών.
 
21. θεωρεί ότι οι περιοχές με αλπικούς βοσκοτόπους έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από επενδύσεις και ειδικά μέτρα για την διατήρηση ή την αποκατάσταση του κατάλληλου περιβάλλοντος για την παραγωγή, επεξεργασία και πώληση του γάλακτος.
 
22. τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να υπάρχουν δυνατότητες παραγωγής τυπικών προϊόντων με μη βιομηχανικό τρόπο.
 
23. καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη τους, κατά την εκπόνηση νομοθεσίας, την ανάγκη να αποφευχθούν οι υπερβολικές γραφειοκρατικές υποχρεώσεις ενώ οι απαιτήσεις όσον αφορά την υγιεινή, την επισήμανση και την υποχρέωση πληροφόρησης να ευρίσκονται εντός λογικών ορίων, ούτως ώστε να είναι εφικτές για τους μικρούς παραγωγούς και μεταποιητές.
 
24. υπογραμμίζει ότι οι μικρές εκμεταλλεύσεις στις ορεινές και τις μειονεκτικές περιοχές πρέπει να υποστηρίζονται κατά τη σύσταση οργανώσεων παραγωγών οι οποίες ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, και επίσης είναι σημαντική για τις μικρές εκμεταλλεύσεις στις περιοχές αυτές η διατήρηση και η ανάπτυξη πιο περιφερειακών τοπικών αγορών.
 
25. τονίζει ότι οι κανόνες υγιεινής και εμπορίας πρέπει να μπορούν να προσαρμόζονται στο μέγεθος των αγορών και των απαιτήσεών τους, και ότι τα πρότυπα υγιεινής θα πρέπει, ως εκ τούτου, να είναι επαρκή και εφαρμόσιμα για τους παραγωγούς και μεταποιητές γάλακτος στις ορεινές, μειονεκτικές και εξόχως απόκεντρες περιοχές.
 
26. τονίζει ότι οι μέθοδοι εκτροφής ζώων που απαιτούνται για αποδοτική παραγωγή γάλακτος είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για τις μικρές μονάδες. Ζητεί, ως εκ τούτου, την στήριξη της εκτροφής ζώων, κατά τρόπον ώστε να μπορούν, παρόλα αυτά, οι γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις στις περιοχές αυτές να εξακολουθήσουν να εκτρέφουν το δικό τους ζωικό κεφάλαιο υψηλής ποιότητας.
 
27. υποστηρίζει ότι πρέπει να υποστηριχθεί η δημιουργία ενώσεων γαλακτοπαραγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσβαση στην αγορά για όλες τις εκμεταλλεύσεις και να αναπτυχθούν εταιρικές σχέσεις για την προώθηση του αγροτικού και περιβαλλοντικού τουρισμού.
 
28. τονίζει ότι, κατά τα πρότυπα των ρυθμίσεων της ΚΟΑ για τα οπωροκηπευτικά, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις ενώσεις παραγωγών να δημιουργήσουν επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις ενώσεις παραγωγών να προωθούν την πρόσβαση σε νέες αγορές, την ανάπτυξη της αγοράς, τον ποιοτικό έλεγχο και την καινοτομία στα προϊόντα καθώς και τις πρωτοβουλίες διαφήμισης, ιδίως όσον αφορά την νέα ονομασία «προϊόν ορεινής παραγωγής» ή άλλους αποκλειστικούς όρους που μπορεί να εγκριθούν, την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και άλλα σήματα ποιότητος, καθώς και να ενισχύουν τη δημιουργία ικανοτήτων και τη διαχείριση κρίσεων.
 
29. καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να επεκτείνουν τα κοινά ερευνητικά προγράμματα ώστε να συμπεριλάβουν τις περιοχές βοσκοτόπων και την παραγωγή γάλακτος στις μειονεκτούσες περιοχές και να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις πτυχές αυτές στο πλαίσιο κοινών ερευνητικών έργων ενθαρρύνοντας τις καινοτόμους λύσεις για τις περιοχές αυτές, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις της παραγωγικότητας και της κλιματικής αλλαγής. Θεωρεί ότι η έρευνα αυτή θα πρέπει να αποσκοπεί επίσης στον προσδιορισμό των οφελών για την υγεία των καταναλωτών.
 
30. καλεί την Επιτροπή να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της παραγωγής γάλακτος στις περιοχές αυτές και να επανεξετάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της λήξης των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων για τις γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις στις περιοχές αυτές. Ζητεί από την Επιτροπή να υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με το ζήτημα αυτό έως τον 2017, συνοδευόμενη από νομοθετική πρόταση εάν σημειωθεί σημαντική μείωση της παραγωγής γάλακτος στις περιοχές αυτές.
 
31. ζητεί από την Επιτροπή να αναπτύξει προγράμματα σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τις ενώσεις παραγωγών και τον εμπορικό κλάδο, πχ με βάση το μοντέλο της άντλησης κεφαλαίων, με στόχο το μετριασμό των επιπτώσεων που αναμένονται από την ταχεία πτώση στις τιμές του γάλακτος.
 
32. καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερα το πρόγραμμα για τη διανομή γάλακτος στα σχολεία και συγκεκριμένα να μπορούν οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών να αναφέρουν ρητά την ονομασία «προϊόν ορεινής παραγωγής» για το γάλα που προέρχεται από ορεινές περιοχές. Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν μικρές αλυσίδες εφοδιασμού στο πρόγραμμα για τη διανομή γάλακτος στα σχολεία, προκειμένου να τονώσουν την τοπική παραγωγή γάλακτος και να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα από τις μεταφορές.
 
33. καλεί την Επιτροπή, στο πλαίσιο της εκπόνησης και εφαρμογής νομοθεσίας σε σχέση με την ονομασία «προϊόν ορεινής παραγωγής», να λάβει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και τα οποία καλύπτονται βάσει ειδικών κανόνων προέλευσης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εισαγωγής ελαστικών ρυθμίσεων για τις ορεινές περιοχές, οι οποίες, λόγω της ειδικής μειονεκτικής κατάστασής τους, όπως οι δυσκολίες παραγωγής ζωοτροφών, θα μπορούσαν να αποκλεισθούν από τις δυνατότητες που προβλέπονται από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, πράγμα που θα ήταν αντίθετο προς τους στόχους του.
 
34. καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προωθήσουν και να υποστηρίξουν την ενσωμάτωση των εγκαταλελειμμένων βοσκοτόπων, της αυξημένης απόδοσης των λιβαδιών και της ορθολογικής χρήσης αυτών στον κύκλο παραγωγής. 
 
35. εφιστά την προσοχή στη σημασία των μέτρων για την ενίσχυση των νέων αγροτών να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις στις ορεινές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές υπερβαίνει το μέσο όρο.
 
36. καλεί τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν το απαραίτητο πλαίσιο που θα επιτρέψει στους παραγωγούς και τους μεταποιητές σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές να έχουν πρόσβαση σε επιμορφωτικά προγράμματα και σε δάνεια.
 
37. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.