εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ευλογιά στον Έβρο

0 comments
 
Τα κρούσματα ευλογιάς στην περιοχή της Θράκης και της Ξάνθης αυξάνονται προκαλώντας προβληματισμό και έντονη ανησυχία στους τοπικούς κτηνοτρόφους για την τύχη των κοπαδιών τους.
 
 
 
Ο επικίνδυνος ιός έχει, ήδη, οδηγήσει σε αφανισμό τουλάχιστον 3.000 αιγοπρόβατα στον Έβρο, ενώ μεταφέρεται, πλέον και στο νομό Ξάνθης. Ομάδα κτηνιάτρων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης προχώρησε σε θανάτωση μολυσμένου κοπαδιού αιγοπροβάτων που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα σε αγροτική περιοχή ανάμεσα στη Διομήδεια και τη Λεύκη. 
 
Κλιμάκιο κτηνιάτρων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης ξεκίνησε να επισκέπτεται την πληγείσα περιοχή και να ενημερώνει τις κτηνοτροφικές μονάδες για τα μέτρα που λαμβάνονται και για το πώς πρέπει εκείνοι να δράσουν για να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας πιθανής μόλυνσης και άλλων κοπαδιών. Στο πλαίσιο αυτό, εντός της ζώνης προστασίας που έχει δημιουργηθεί, οι κτηνοτρόφοι απαγορεύεται για τουλάχιστον 20 ημέρες να βγάζουν τα αιγοπρόβατά τους από τις σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ απαγόρευση ισχύει και στις επισκέψεις άλλων κτηνοτρόφων ή ζωεμπόρων στις εκμεταλλεύσεις, μια κι εσχάτως παρατηρείται πως πολλοί Τούρκοι έμποροι επέστρεψαν στην περιοχή για να αγοράσουν ζώα (εκτός μολυσμένων περιοχών και με την προϋπόθεση ότι η μεταφορά τους θα γίνεται ακτοπλοϊκώς) για την πατρίδα τους. Σε περίπτωση αγνόησης της συγκεκριμένης οδηγίας, λόγω του υψηλού κινδύνου που συγκεντρώνει αναφορικά με τη μετάδοση της ασθένειας, επισείετε ακόμη και η απειλή της φυλάκισης.
 
Οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης, αντιδρούν κάνοντας κριτική προς την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης, στην οποία καταλογίζουν αδράνεια ως προς τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι η τάφρος απολύμανσης που βρίσκεται στα σύνορα του Έβρου με την Κομοτηνή δεν αξιοποιείται. 
 
Από την πλευρά της, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ξάνθης, ανακοίνωσε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, τονίζοντας:
 
Κατόπιν της από 24/10/2013 υπόνοιας και της από 25/10/2013 επιβεβαίωσης της παρουσίας της νόσου της  ευλογιάς στην περιοχή του Κοσσού και Εξοχής Ξάνθης καλούνται οι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων να εφαρμόσουν τα παρακάτω για τουλάχιστον 21 ημέρες από σήμερα:
 
-Άμεσο περιορισμό όλων των προβάτων και αιγών εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων
-Δημιουργία στη είσοδο της εκμετάλλευσης τάφρου απολύμανσης με νερό και απολυμαντικό και συχνή ανανέωσή του
-Απαγόρευση εισόδου επισκεπτών (κτηνοτρόφοι, ζωέμποροι κλπ.) και οχημάτων στις εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης
-Παύση αγοράς-πώλησης ζώων κατά την περίοδο αυτή
-Παύση ανταλλαγής εργαλείων και μηχανημάτων μεταξύ κτηνοτρόφων ή γεωργών
-Άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην περίπτωση που παρατηρηθούν συμπτώματα που θέτουν υποψία ευλογιάς
 
Η προστασία της υγείας του ζωικού πληθυσμού αποτελεί συνολική ευθύνη των κτηνοτρόφων, Κρατικών Υπηρεσιών, ιδιωτών κτηνιάτρων, και λοιπών εμπλεκομένων στις διαδικασίες διαχείρισης κι εμπορίας ζώων και σχετικών προϊόντων.
 
Για κάθε πληροφορία απευθύνεστε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε Ξάνθης στα τηλέφωνα 2541350372, 2541350375, 2541042131 (Αγρ. Κτηνιατρείο Αβάτου), 2541023071 (Αγρ. Κτηνιατρείο Ξάνθης), 2542022223 (Αγρ. Κτηνιατρείο Σταυρούπολης).