εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγορά Καλαμποκιού

0 comments

 

Άνοδος των τιμών πώλησης του καλαμποκιού κατά 2 λεπτά το κιλό παρατηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές τις τελευταίες δυο εβδομάδες, λόγω μειωμένης παραγωγής.

 
 
Η συγκομιδή στην Ευρώπη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς οι σπορές είχαν καθυστερήσει την περασμένη άνοιξη. Οι αποδόσεις όμως είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αυξημένες τιμές. 

Η εξέλιξη αυτή αποβαίνει προς όφελος των ελλήνων παραγωγών, που επέλεξαν να αποθηκεύσουν τα καλαμπόκια τους το καλοκαίρι, όταν οι τιμές είχαν βυθιστεί στα 13-14 λεπτά το κιλό, αφού πλέον οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν φτάσει σε επίπεδα που δικαιολογούν τα 16-17 λεπτά το κιλό για το ελληνικό καλαμπόκι. 

Στην εγχώρια αγορά η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες στις βορειότερες περιοχές. Την υψηλότερη τιμή της αγοράς εξακολουθεί να προσφέρει η ΕΑΣ Αγρινίου, η οποία δίνει 18 λεπτά το κιλό συν 1 λεπτό το κιλό σε όσους αγοράζουν λιπάσματα από την Ένωση. Στα επίπεδα των 17 λεπτών το κιλό πραγματοποιούνται οι πωλήσεις μεταξύ των παραγωγών και των κτηνοτρόφων. 

Μάλιστα εκτιμάται πως θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο τους επόμενους μήνες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στο Αμύνταιο η συγκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και η φετινή παραγωγή υπολογίζεται στους 60.000 τόνους. Το ελληνικό καλαμπόκι εξακολουθεί να εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες στην ιταλική αγορά, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο πως σύντομα θα χρειαστούν εισαγωγές για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση των κτηνοτρόφων.

Παραγωγή καλαμποκιού στην Ε.Ε. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παραγωγή καλαμποκιού στην Ε.Ε. την καλλιεργητική περίοδο 2012/13 αναμένεται να διαμορφωθεί στους 64,3 εκατ. τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από τους 71 εκατ. τόνους που υπολόγιζε στην προηγούμενη έκθεση της.