εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παρεμβάσεις του Επιτρόπου Γεωργίας

0 comments
 
 
Στη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο ο Επίτροπος αναφέρθηκε ενδελεχώς στους πυλώνες και τα οφέλη της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. 
 
 
 
Εστίασε στην ουσία της μεταρρύθμισης, η οποία διαρθρώνεται σε 3 διακριτά επίπεδα:
– Την ανάδειξη ποικιλότητας της γεωργικής παραγωγής
– Την παραγωγική κατανομή των άμεσων πιστώσεων
– Τον ορισμό ομοιογενών και συνεκτικών περιφερειών από τα ίδια τα κράτη-μέλη.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε το γεγονός, ότι η νέα ΚΑΠ δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να προβεί σε επιλογές που λαμβάνουν πλέον υπόψη τις ιδιομορφίες της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών και δυνατοτήτων αποκτώντας όμως παράλληλα και μεγαλύτερη ευθύνη.
 
Υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους ότι τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία έζησαν δύσκολες ώρες, διαπιστώνει ότι η ύπαιθρος και η γεωργία »αντέχουν» και αποτελούν σημαντικό παράγοντα που συνεισφέρει ενεργά στην πορεία προς την ανάκαμψη και την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κος Ciolos έκλεισε την ομιλία του ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τη μεταρρυθμιστική ευκαιρία που της προσφέρει η ΚΑΠ, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΕ είναι πάντα στο πλευρό της.
 
Επίσκεψη στην βουλή

Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε η ομιλία του Επιτρόπου και στα μέλη του
Ελληνικού Κοινοβουλίου, λίγο αργότερα. Ο κ. Ciolos επεσήμανε ότι η επίσημη έγκριση της συμφωνίας για την νέα ΚΑΠ αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, με το 2014 να αποτελεί μεταβατικό έτος για την καλύτερη προετοιμασία των κρατών μελών. 

Τόνισε, ότι η ανακατανομή των ενισχύσεων θα βασίζεται σε στοιχεία όπως:
– ο προσανατολισμός σε ενεργούς αγρότες,
– η ύπαρξη κινήτρων για νέους γεωργούς κατά τα πέντε πρώτα χρόνια,
– η πριμοδότηση των μικρών εκμεταλλεύσεων (με παράλληλη απαλλαγή τους από
κάθε έλεγχο),
– η δυνατότητα να ενισχυθούν από την Ελλάδα εύθραυστες αλλά σημαντικές
παραγωγές,
– η ενίσχυση των αγροτών στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν στην κοινή
αγορά,
– η δημιουργία ταμείου κρίσης κλπ.

Ο Επίτροπος επεσήμανε, ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αντλήσει ποσό της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και να χρησιμοποιήσει την γεωργία ως μοχλό ανάπτυξης. Σε αυτή την προσπάθεια της χώρας η βοήθεια της Επιτροπής είναι δεδομένη με την επιπρόσθετη δυνατότητα, επειδή ακριβώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει περισσότερα οικονομικά προβλήματα από άλλες χώρες, να ανοίξει το Πρόγραμμα με 95% χρηματοδότηση από την ΕΕ και μόλις 5% από την Ελλάδα.

Σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών ο Επίτροπος απάντησε:
– Σχετικά με ισχυρισμούς ότι είτε η ΚΑΠ βαίνει προς εθνικοποίηση ή ότι, αντίθετα, δεν υπάρχει αρκετή ευελιξία: Ο κ. Ciolos τόνισε ότι οι κανόνες, ο προϋπολογισμός και η διαχείριση του αφορούν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης ο μηχανισμός ενισχύσεων είναι κοινός. Στην προσαρμογή, στην εφαρμογή του κανονισμού όμως λαμβάνεται υπόψη το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε μια ΕΕ 28 κρατών-μελών δεν υπάρχει ενιαίο αγροτικό μοντέλο.
– Σχετικά με τα κίνητρα για νέους αγρότες: Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι η συμπληρωματική χρηματοδότηση αποκλειστικά σε νέους αγρότες είναι νέο στοιχείο για την ΚΑΠ. Εξάλλου αυτή η άμεση βοήθεια μπορεί να αποτελέσει και δυνατότητα εγγύησης για να πάρει κανείς δάνειο από την τράπεζα. Παράλληλα υπάρχουν δυνατότητες για τεχνική βοήθεια, εκπαίδευση, ενίσχυση του ρόλου της έρευνας, της καινοτομίας κλπ.
– Σχετικά με την ενίσχυση των μικρών εκμεταλλεύσεων: Ο κ. Ciolos  επεσήμανε ότι δεν υπάρχει στο ιστορικό της ΚΑΠ άλλο πρόγραμμα που να ασχολείται τόσο με τους μικρούς κλήρους που αποτελούν, κατά τη γνώμη του, και το μέλλον της Ευρωπαϊκής γεωργίας. Υπάρχουν άλλωστε πολλές δυνατότητες για τις μικρές εκτάσεις και πέραν των απευθείας ενισχύσεων.
– Σχετικά με τις κυρώσεις και το αίτημα επιστροφής χρημάτων από την
Ελλάδα: Ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι το πλαίσιο εφαρμογής έχει καθοριστεί από κοινού με το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, αν κάποιο κράτος μέλος θεωρεί τις κυρώσεις δυσανάλογες και προσκομίσει τις ανάλογες αποδείξεις, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης.
– Σχετικά με τους βοσκότοπους: Ο κ. Ciolos εξήγησε ότι η νέα ΚΑΠ λαμβάνει υπόψη της τις ιδιομορφίες των κρατών-μελών και δίνει τη δυνατότητα στο κράτος-μέλος να ορίσει περισσότερα εδάφη ως βοσκότοπους.