εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επίσκεψη Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ

0 comments

 

 
Σκοπός της επίσκεψης του Επιτρόπου ήταν να έχει συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για θέματα σχετικά με την προετοιμασία της ελληνικής Προεδρίας 2014, αλλά και για την νέα Αγροτική Πολιτική 2014-2020. 
 
 
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα συναντήσεων του Επιτρόπου περιελάμβανε:

Eναρκτήρια ομιλία στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο "Η Κοινή Αγροτική Πολιτική την Περίοδο 2014-2020 και η διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής", που οργανώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο ξενοδοχείο "Divani Caravel".
Ομιλία και ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια ειδικής Συνεδρίασης στην Βουλή.
Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας προκειμένου να συζητηθούν θέματα σχετικά με την προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας 2014.
Συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Στη διάρκεια της  Συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερώτηση για την προστασία της φέτας στον Καναδά τόνισε πως μετά την συμφωνία θα είναι καλύτερα προστατευμένη απ΄ ό, τι σήμερα. Επίσης, διευκρίνισε πως καμιά συμφωνία με Τρίτες χώρες δεν επιδρά στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. όπου η προστασία της φέτας είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να προστατεύεται και μετά τη συμφωνία. «Αυτό που προσπαθούμε είναι να πείσουμε τους εμπορικούς εταίρους των τρίτων χωρών να προστατέψουν τα Ευρωπαϊκά προϊόντα στη δική τους αγορά» είπε. Μιλώντας επί του θέματος και ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως «Η προσπάθεια για συμφωνία είναι αμοιβαία. Η Ε.Ε. δεν πρόκειται μετά την συμφωνία να γεμίσει καναδική φέτα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στήριξη του ελαιολάδου ο Επίτροπος δήλωσε πως δεν έχει παγώσει κανένα μέτρο, αντίθετα υπάρχει ενισχυμένη στήριξη με τη νέα ΚΑΠ καθώς οι παραγωγοί θα μπορούν να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό που πάγωσε είναι το μέτρο για τις φιάλες μιας χρήσης στα εστιατόρια. Όλα τα υπόλοιπα θέματα για τις προδιαγραφές, τη σήμανση, τις ετικέτες συζητιούνται και θα υπάρξουν αποφάσεις στο προσεχές μέλλον.
 
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις φημολογούμενες κρατήσεις κοινοτικών ενισχύσεων για οφειλές στον ΟΓΑ, ο κ. Cioloş ανέφερε ότι το κάθε κράτος μέλος έχει τη δική του δημοσιονομική πολιτική και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις δίνονται στους αγρότες και όχι σε κράτη ή κρατικούς οργανισμούς.
 
Αναφερόμενος στο θέμα των νέων αγροτών επισήμανε πως στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα έχουν προνομιακή υποστήριξη, καθώς προβλέπεται πριμ πρώτης εγκατάστασης έως και 70.000 ευρώ, αλλά και μια ειδική συμπληρωματική ενίσχυση για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριότητάς τους, πέραν αυτών που αφορούν όλους τους γεωργούς. Υπογραμμίζοντας πως, για πρώτη φορά η ΕΕ διαμορφώνει μια ουσιαστική πολιτική για τους νέους αγρότες την στιγμή που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουμε πολλούς νεοεισερχόμενους στο αγροτικό επάγγελμα, κυρίως στις Νότιες χώρες της Ε.Ε. Πάντως για τους άνω των 40 ετών νεοεισερχόμενους διευκρίνισε πως δεν προβλέπεται καμία ειδική στήριξη.
 
Ο Επίτροπος επισήμανε ότι παρά τη δύσκολη περίοδο για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ΕΕ και τη διεύρυνσή της σε 28 κράτη-μέλη, οι πιστώσεις υπέρ της κοινοτικής πολιτικής κρατήθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα και κατέστη εφικτή μια αποτελεσματική κατανομή των πιστώσεων και μεταξύ των κρατών μελών, και μεταξύ περιφερειών, και μεταξύ παραγωγών. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε, ότι οι πιστώσεις που έχουν δοθεί για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι πλέον των 19,7 δισ. ευρώ και υπογράμμισε πως η χώρα έχει ένα μεγάλο δυναμικό σε επίπεδο ποιότητας προϊόντων, που συνεπάγεται σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη.