εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ευλογιά Αιγοπροβάτων

0 comments

 

 
Τα κρούσματα ευλογιάς στον Έβρο συνεχώς αυξάνονται, ενώ οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τους κτηνοτρόφους.
 
 
Τα στοιχεία που έρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα σχετικά με τις συνέπειες της ασθένειας της ευλογιάς, που έχει διαπιστωθεί στο ζωικό πληθυσμό περιοχών όπως ο Έβρος, είναι άκρως ανησυχητικά. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπολογίζεται ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχουν θανατωθεί γύρω στις δύο χιλιάδες αιγοπρόβατα. 
 
Ο Νομός Έβρου έχει μία οδυνηρή εμπειρία από ζωονόσους, καθώς τουλάχιστον τρεις φορές έχει θανατωθεί ένα σημαντικό ποσοστό του ζωικού κεφαλαίου, λόγω του ότι είχαμε προβλήματα με ζωονόσους. Η αιτία αποδίδεται στο γεγονός, ότι η περιοχή συνορεύει με χώρες, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία, όπου η κατάσταση της υγειονομικής προσοχής στα ζώα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.
 
Για το ζήτημα αυτό, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στη βουλή, η οποία προκλήθηκε μετά από σχετική  ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ντόλιου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαξ. Χαρακόπουλος, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά τους κτηνοτρόφους που αναγκάζονται, λόγω των περιοριστικών μέτρων, να κρατούν σταβλισμένα τα ζώα τους, δηλαδή να στερούνται της δυνατότητας της βόσκησης, ενώ δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι θα ενισχυθούν οικονομικά.

Επιπλέον, ο Υπουργός στην ομιλία του, δήλωσε:
 
Με δεδομένο ότι δεν έχουν εντοπιστεί παράνομες εισαγωγές ζώων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, θεωρούν ως πιθανότερο τρόπο εισαγωγής του ιού της ευλογιάς τη μεταφορά με κάποιο μηχανικό φορέα – δηλαδή με άνθρωπο ή όχημα- από την Τουρκία, που όπως και εσείς είπατε ενδημεί η νόσος.
 
Τι μέτρα λάβαμε; Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η πρώτη εστία του ιού στον βόρειο Έβρο, άμεσα εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα στην υφιστάμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
 
Πρώτον, καθολική θανάτωση των μολυσμένων κοπαδιών και υγειονομική ταφή των θανατωθέντων ζώων πλησίον της εκτροφής και μακριά από υδροφόρους ορίζοντες.
 
Δεύτερον, απολύμανση των εγκαταστάσεων και απαγόρευση επαναχρησιμοποίησής τους πριν παρέλθουν είκοσι μία μέρες. 
 
Τρίτον, δημιουργία ζώνης προστασίας σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τη μολυσμένη εκτροφή, όπου εφαρμόζεται αυστηρή επιτήρηση όλων των υπόλοιπων εκτροφών. Επίσης, απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώων για τουλάχιστον είκοσι μία μέρες. Επιβάλλεται, δηλαδή, ο εγκλεισμός των ζώων, όπως είπατε νωρίτερα.
 
Τέταρτον, δημιουργία δεύτερης ζώνης επιτήρησης σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από τη μολυσμένη εκτροφή, όπου απαγορεύονται οι μετακινήσεις των ζώων, πλην αυτών που αφορούν συγκεκριμένες βοσκές ή σταβλικές εγκαταστάσεις, για τουλάχιστον είκοσι μία μέρες. 
 
Πέμπτον, απαγόρευση εξόδου από το βόρειο Έβρο ζώντων ζώων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν το νόσημα. Είναι μέτρο που επεκτάθηκε σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Έβρου, όταν διαπιστώθηκαν και άλλα κρούσματα στο νότο. 
 
Έκτον, πέραν αυτών, οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες του Έβρου κατά περίπτωση λαμβάνουν και συμπληρωματικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, όπως είναι η απαγόρευση της μετακίνησης ζώων για σφαγή και η απαγόρευση ή ο περιορισμός στην κυκλοφορία οχημάτων για την παραλαβή του γάλακτος.
 
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής προχωρά άμεσα στην αποζημίωση των ζώων που θανατώνονται. Εντός του Σεπτεμβρίου έχουν καταβληθεί 63.135 ευρώ στους δικαιούχους. Θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές, μόλις αποσταλούν βεβαίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.
 
Σε ό, τι αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, που θέσατε κι εσείς, το ύψος αυτό προκύπτει μετά από εκτίμηση της αξίας κάθε ζώου από τριμελή επιτροπή και κυμαίνεται από 55 ευρώ μέχρι και 250 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία του ζώου, τη φυλή και τα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας. Οι τιμές των αποζημιώσεων για τα αιγοπρόβατα που θανατώνονται καθορίστηκαν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές αγοραίες τιμές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανασύστασης του κοπαδιού, που κι εσείς θέσατε. Από εκεί και πέρα, οι αποζημιώσεις δεν μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλές και να λειτουργούν ως δέλεαρ μετά για τη διασπορά του νοσήματος σκόπιμα ή από αμέλεια.
 
Επίσης, θέλω να σας πω ότι αξιοποιούμε κάθε εθνικό και κοινοτικό μέτρο, προκειμένου να αντισταθμίσουμε τις απώλειες των πληγέντων λόγω της ασθένειας κτηνοτρόφων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει σε τέτοιες περιπτώσεις έως και 50% στις δαπάνες αποζημίωσης για τη θανάτωση των ζώων, την καταστροφή των μολυσμένων ζωοτροφών και την απολύμανση των εγκαταστάσεων. 
 
Όμως, δεν προβλέπεται κοινοτική χρηματοδότηση για έμμεσες απώλειες λόγω της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων. Με άλλα λόγια, δεν προβλέπονται ενισχύσεις για την αγορά ζωοτροφών. Ωστόσο, οι ενισχύσεις αυτές μπορούν, στο πλαίσιο των κοινοτικών κανονισμών, να δοθούν από εθνικούς πόρους. 
 
Θα ήθελα, λοιπόν, να ενημερώσω τη Βουλή ότι έχω δώσει άμεσα εντολή στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στη Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής να συνεργαστούν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να εκδοθεί τάχιστα απόφαση, η οποία θα προβλέπει την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων εκείνων που υποχρεωτικά πρέπει να περιορίσουν τα κοπάδια τους εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων και επομένως θα αναγκαστούν να αγοράσουν πλέον ζωοτροφές.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της περιφερειακής ενότητας Έβρου, τα αιγοπρόβατα που θα πρέπει να εγκλειστούν ανέρχονται σε οκτώ με εννέα χιλιάδες.
 
Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουμε ζητήσει την κοινοτική αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην τελευταία συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Υγείας των Ζώων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Σύντομα –πιθανόν και την επόμενη Παρασκευή- κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθεί τον Έβρο, για να δει τις εξελίξεις από κοντά και να διοργανώσει και σχετική ημερίδα», κατέληξε ο κ. Χαρακόπουλος.
 
Ανακοίνωση Υπουργού κ. Αθ. Τσαυτάρη
 
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρης υπέγραψε απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής για χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1535/2007, με σκοπό τη στήριξη κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή αιγοπροβάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Πρόκειται για ενίσχυση που χορηγείται, προκειμένου οι αιγοπροβατοτρόφοι της περιοχής να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του υποχρεωτικού εγκλεισμού των ζώων τους και της αδυναμίας χρήσης των βοσκοτόπων, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων ευλογιάς.
 
Δικαιούχοι είναι οι γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης – ενιαία αίτηση ενίσχυσης και διατηρούν τουλάχιστον 20 αιγοπρόβατα, πλην εκείνων των οποίων τα πρόβατα σφαγιάσθηκαν.
 
Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 10 Ευρώ ανά εγκλεισμένο ζώο. Η συγκεκριμένη ενίσχυση έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που ήδη έχει λάβει το ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου:

• την καθολική θανάτωση των μολυσμένων κοπαδιών, υγειονομική ταφή των θανατοθέντων ζώων και αποζημίωση των κτηνοτρόφων (από 50 € έως 250 € ανά ζώο),
• την υποχρέωση απολύμανσης των μολυσμένων εγκαταστάσεων και  την απαγόρευση επαναχρησιμοποίησής τους για τουλάχιστον 21 ημέρες,
• τη δημιουργία ζώνης προστασίας σε ακτίνα 3 χλμ. από τις μολυσμένες εκτροφές,
• τη δημιουργία δεύτερης ζώνης επιτήρησης σε ακτίνα 10 χλμ από τις μολυσμένες εκτροφές,
• την απαγόρευση εξόδου από την Π.Ε. Έβρου ζώντων ζώων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν το νόσημα,
• τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως είναι η απαγόρευση της μετακίνησης ζώων για σφαγή και η απαγόρευση ή ο περιορισμός στην κυκλοφορία οχημάτων για την παραλαβή του γάλακτος.