εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξελίξεις στις Τιμές του Καλαμποκιού

0 comments

 

 
Ανοδικές φαίνεται ότι είναι οι τιμές του καλαμποκιού στη διεθνή αγορά, λόγω των μικρότερων διαθέσιμων ποσοτήτων.
 

Σύμφωνα με έκθεσή της, η τράπεζα Societe Generale προβλέπει, ότι οι τιμές του καλαμποκιού στα διεθνή χρηματιστήρια θα επανέλθουν στα επίπεδα άνω των 5 δολαρίων ανά μπούσελ. Συγκεκριμένα, η τράπεζα εκτιμά ότι οι προοπτικές της παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο θετικές όσο αναμενόταν, εξαιτίας της απειλής ξηρασίας στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, προβλήματα υπάρχουν και στην καλλιέργεια καλαμποκιού της Νότιας Αμερικής. Αυτή τη στιγμή, η τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο είναι στα 4,55 δολάρια ανά μπούσελ.
 
Όπως υποστηρίζει ο αναλυτής της τράπεζας Christopher Narayanan, αν και υπάρχει ακόμη χρόνος και είναι δυνατόν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες να βοηθήσουν τις τελευταίες εβδομάδες στην εξέλιξη αυτών των καλλιεργειών, ωστόσο εκτιμούμε ότι η αναπλήρωση της παραγωγής δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη όσο την περιμέναμε. Ωστόσο οι δύο καλλιέργειες έχουν πρόβλημα και στο Νότιο Ημισφαίριο και ειδικότερα στην κεντρική Βραζιλία, όπου ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός, κάτι που δεν βοηθά στη σπορά.
 
Η τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές του καλαμποκιού, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2013, αναμένεται να κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 5,12 δολάρια ανά μπούσελ. Γενικά, στη διεθνή αγορά, η τιμή πώλησης του καλαμποκιού σε γαλλικό λιμάνι διαμορφώνεται στα 166 ευρώ ο τόνος και στην Ιταλία στα 177-181 ευρώ ο τόνος.
 
Στην Ελλάδα

Μεγάλες ποσότητες ελληνικού καλαμποκιού οδηγούνται τις τελευταίες εβδομάδες από εμπόρους αλλά και από τις Ενώσεις στην Ιταλία. Η κορυφαία ποιότητα του ελληνικού προϊόντος δεν αφήνει αδιάφορους τους Ιταλούς εμπόρους, οι οποίοι αγοράζουν στα επίπεδα των 181 ευρώ ο τόνος παραδοτέο στην Ιταλία, τιμή που μεταφράζεται στα 15 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό. Οι εξαγωγές αυτές δίνουν ώθηση στην αγορά να ξεκολλήσει από τα χαμηλά των προηγούμενων εβδομάδων.

Παράλληλα φαίνεται πως αρχίζει να υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ των παραγωγών και των κτηνοτρόφων, αφού αυξάνονται οι μεταξύ τους αγοραπωλησίες στην τιμή των 16-17 λεπτών το κιλό. Αγκάθι σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά των κτηνοτρόφων.
Θετική κρίνεται επίσης και η πρόσφατη παρέμβαση της ΕΛΒΙΖ, η οποία ανακοίνωσε πως θα εξασφαλίσει τα 15 λεπτά για τους παραγωγούς που θα φέρουν την παραγωγή τους στα εργοστάσιά της.
 
Κερδισμένοι φαίνεται ότι βγαίνουν όσοι παραγωγοί επέλεξαν να αποθηκεύσουν τα καλαμπόκια και να μην τα πουλήσουν κατευθείαν στους εμπόρους, καθώς η τιμή που αρχικά είχε διαμορφωθεί στα 13 λεπτά το κιλό, σήμερα παρουσιάζει ανοδική τάση φτάνοντας τα 16 λεπτά. Η επόμενη εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη, καθώς μπαίνει στην αγορά και το καλαμπόκι της Βόρειας Ελλάδας.