εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κόστος Πιστοποίησης των Αυγών

0 comments

 

Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ανακοίνωσε, ότι οι πτηνοτρόφοι θα πληρώνουν κόστος πιστοποίησης μόνο για τα πωλούμενα αυγά. 
 
 
Ειδικότερα, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στην προσπάθειά του να στηρίξει τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του κλάδου, άλλαξε τον τρόπο κοστολόγησης των αυγών τα οποία πιστοποιεί με το σήμα: «Ειδικές Πτηνοτροφικές Εκτροφές». Οι ενδείξεις των «Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών» όσον αφορά την εμπορία αυγών εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: α. την ένδειξη «εξαιρετικά φρέσκα» και β. την ένδειξη ανάλογα με το είδος διατροφής του πτηνού (πχ. καλαμπόκι) και αποτελούν εγγύηση ότι ένα σύνολο ευρωπαϊκών προδιαγραφών τηρούνται σε όλα τα στάδια παραγωγής των αυγών έως την τελική διάθεση τους στον καταναλωτή.
 
Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ θα πιστοποιεί με το ειδικό σήμα και θα κοστολογεί μόνο τα αυγά που συσκευάζονται και πωλούνται με τη σχετική ένδειξη και όχι το σύνολο της παραγωγής. Μέχρι σήμερα η κοστολόγηση των επιχειρήσεων γινόταν βάσει του αριθμού των αυγών που ωοσκοπούνταν. Έτσι, π.χ. μία επιχείρηση που ωοσκοπούσε και τιμολογούνταν για 5.000.000 αυγά (παλιό κόστος 3.500€) και πωλούσε με τη σχετική ένδειξη μόνο τα 2.000.000 εξ’ αυτών μετά την αλλαγή του τιμοκαταλόγου θα χρεωθεί για αυτά που πούλησε, δηλαδή για τα 2.000.000 (νέο κόστος 1.400€).
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παραγωγή πτηνοτροφικών προϊόντων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και η πιστοποίησή τους από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΤΗΤΡΑ παρέχει στους παραγωγούς τη δυνατότητα να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά με ειδική σήμανση, βελτιώνοντας έτσι τη θέση τους στον ανταγωνισμό. 
Σημειώνουμε, ότι περισσότερα από 10 εκατομμύρια αυγά ετησίως φέρουν την συγκεκριμένη ένδειξη, καθώς στο Μητρώο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων – εκμεταλλεύσεων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ενταγμένες οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου», αναφέρει η ανακοίνωση.