εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Χωρίς Σήμανση τα Αγροτικά Προϊόντα της ΕΕ

0 comments

 

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, δεν είναι υποχρεωτική η σφραγίδα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από άλλες χώρες και δεν έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία. 
 
 
Το καθεστώς που ισχύει, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών προϊόντων και των προϊόντων τρίτων χωρών. Με μία μικρή μεταποίηση τα προϊόντα τρίτων χωρών θεωρούνται ευρωπαϊκά. Τα νωπά γεωργικά προϊόντα από τρίτες χώρες, με χαμηλό κόστος παραγωγής, εισάγονταν στην ΕΕ και μετά από υποτυπώδη επεξεργασία που δεν μετάβαλλε τα χαρακτηριστικά ή την ειδική υφή του προϊόντος, διετίθεντο στην ευρωπαϊκή αγορά ως προϊόντα της ΕΕ. 

Έτσι, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση της ευρωβουλευτού Le Grip για την τροποποίηση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, που μεταξύ άλλων ορίζει τους κανόνες προτιμησιακής καταγωγής και τους κανόνες καταγωγής των εμπορευμάτων που εισάγονται με προτιμησιακούς δασμούς στην ΕΕ. 

Με την πρόταση αυτή γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την άρση αθέμιτου ανταγωνισμού -μεταξύ άλλων- από νωπά γεωργικά προϊόντα τρίτων χωρών στα αντίστοιχα προϊόντα της Ε.Ε.