εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές Καλαμποκιού

0 comments

 

 

Σχετικά με το θέμα της τιμής του καλαμποκιού έγιναν παρεμβάσεις από διαφόρους φορείς, τις οποίες δημοσιεύουμε.
 
 
1. Επιστολή Χ. Σιδερόπουλου, εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Θεσσαλίας – Υπεύθυνου Αγροτικών Θεμάτων. 

Η φετινή χρονιά των δημητριακών ήταν από τις καλύτερες όσον αφορά την παραγωγή, την ποιότητα και τις τιμές. Οι παραγωγοί των ψυχανθών και των σιτηρών(μαλακού, σκληρού σίτου και κριθαριού) πέτυχαν καλές και ισορροπημένες τιμές χωρίς ωστόσο να προκληθούν μεγάλες αποκλίσεις προς τα επάνω για τους κτηνοτρόφους, ειδικά για το κριθάρι.
 
Αντίθετα όμως με την έναρξη της συγκομιδής του καλαμποκιού, οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με τους σκληρούς όρους της αγοράς που ορίζουν την τιμή του καλαμποκιού πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής και το ψυχολογικό όριο των 20-21 λεπτών για τον παραγωγό γιατί στην συνέχεια της αλυσίδας είναι και η κτηνοτροφία. Αυτό που δίνεται σήμερα από την αγορά είναι τα 13 με 14 λεπτά ανά κιλό και αυτό σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή για τον παραγωγό του καλαμποκιού.
 
Στη χώρα μας, η συνολική καλλιέργεια καλαμποκιού ανέρχεται σε 2,5 εκατ. στρέμματα και ειδικά στην Θεσσαλία είναι μια καλλιέργεια περίπου 500 χιλιάδων στρεμμάτων. Η παραγωγή αυτή οδηγείται σε μεγάλο ποσοστό στην κτηνοτροφία-αγελαδοτροφία, στην παραγωγή παιδικών τροφών και τελευταία οδηγείται δυναμικά από επενδυτές και στην παραγωγή ενέργειας.
 
Άρα όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα προϊόν πολύ χρήσιμο και δυναμικό στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας για την οποία όλοι μας παλεύουμε. Η μη ισορροπημένη τιμή για τον παραγωγό, τον κτηνοτρόφο, τον επενδυτή, οδηγεί στο σπάσιμο αυτής της αλυσίδας. Θα απογοητεύσει τον πρώτο να μην παράγει , τον δεύτερο να μην βρίσκει την επόμενη χρονιά καλαμπόκι – ζωοτροφή και τον τρίτο να κάνει εισαγωγή. Η τιμή του καλαμποκιού σήμερα στην παγκόσμια αγορά καταγράφεται στα 210 €/τόνο, δηλαδή 0,21 λεπτά /κιλό. Αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας να έχει το καλαμπόκι ανώτερη τιμή 0,13λεπτα/κιλό έχει να συμβεί από 2008.
 
Τώρα, οι λόγοι που οδηγούν σ΄ αυτό το γεγονός καταγράφονται ως εξής:
 
ΠΡΩΤΟΝ:
Οι έμποροι που εμπλέκονται στην αγορά του καλαμποκιού, επικαλούμενοι την πολύ κακή ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος που δεν χρηματοδοτεί πλέον την αγροτική οικονομία σε όλα τα επίπεδα και κάνοντας αθρόες εισαγωγές κρατούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, προσδοκώντας να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού με τις χαμηλότερες τιμές και να τις ωθήσουν μετέπειτα στην αγορά με πολύ ψιλότερες.
 
ΔΕΥΤΕΡΟΝ:
Ο παραγωγός, με την ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας έχει ανάγκη εξόφλησης των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί( λιπάσματα, σπόρια, ρεύμα, πετρέλαιο, ψεκασμοί, κλπ). Αυτή την περίοδο ο αγρότης της Θεσσαλίας δεν έχει την απαραίτητη ρευστότητα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της πολιτείας να του καταβάλει οικονομικά μεγέθη, όπως:
• Επιστροφή ΦΠΑ
• Επιστροφή φόρου πετρελαίου (το υπόλοιπο 50%)
• Το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας(δυο ετών)
• Το πρόγραμμα απονιτροποίησης (δυο ετών).
 
Ένας επιπλέον λόγος επίσης, είναι ότι το τραπεζικό σύστημα δεν χρηματοδοτεί εύκολα έως καθόλου των αγρότη μέσω του ΑΔΑ(ανοιχτό δάνειο αγροτών). Όλοι αυτό οι λόγοι οδηγούν τον παραγωγό σε πλήρη αδυναμία διαπραγμάτευσης.
 
ΤΡΙΤΟΝ:
Πριν ακόμη ξεκινήσει η συγκομιδή του καλαμποκιού στην χώρα μας, οι εισαγωγές από γειτονικές χώρες, και ειδικά από Βουλγαρία, έχει θεριέψει. Παραδίδονται στη Θεσσαλία φορτία με 0,18 λεπτά/κιλό στον στάβλο και αποθηκεύονται επίσης. Το καλαμπόκι αυτό είναι περσινής σοδειάς και αμφιβόλου ποιότητας γιατί πέρυσι απαγορεύτηκαν πολλά φορτία από την γειτονική χώρα για λόγους φυτοϋγειονομικούς. Σήμερα ο απαραίτητος αυτός φυτοϋγειονομικός έλεγχος ίσως δεν γίνεται.
Δεν μπορούμε προφανώς να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές, αλλά ο μη έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα στην ποιότητα τους γάλακτος και αυτό θα είναι καταστροφικό για τον κτηνοτρόφο.
 
ΤΕΤΑΡΤΟΝ:
Είναι σαφές ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι παραγωγοί καλαμποκιού δεν έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης του λόγω μεγάλου όγκου του προϊόντος και έλλειψης αποθηκευτικού χώρου. Στην προσπάθεια των παραγωγών να αντισταθούν σ’ αυτό το κλίμα, δεν έχουν πια με το μέρος τον παρεμβατικό ρόλο στην αγορά των ενώσεων και συνεταιρισμών που αποδυναμώθηκαν πλήρως με την εφαρμογή του Ν.4015/2011 και ουσιαστικά αφήνει το ιδιωτικό εμπόριο να χορεύει όπως θέλει.
Για την κρίση που περνά η αγορά του καλαμποκιού , ζητάμε πλέον τόσο την παρέμβαση όσο και τις απαραίτητες ενέργειες από μέρους σας για την εξομάλυνση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.
 
Μετά τιμής
Σιδερόπουλος Χρήστος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, Υπεύθυνος Αγροτικών Θεμάτων

2. Παρέμβαση ΠΑΣΕΓΕΣ-Επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ

Κύριε Υπουργέ,
 
Όπως είναι γνωστό, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο (2013/2014) η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου εκτιμάται αυξημένη κατά 11% περίπου, καταγράφοντας ιστορικό μέγιστο παραγωγής, εκτάσεων και αποδόσεων, ενώ εξαιρετικά σημαντική αύξηση (+22%) προβλέπεται και για τα αποθέματα τέλους.
 
Σύμφωνα με στοιχεία από τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ και στην Ελλάδα προβλέπεται αύξηση της παραγωγής αραβοσίτου οφειλόμενη στις αυξημένες σπορές, αλλά και στις εξαιρετικές αποδόσεις.
 
Ταυτόχρονα, τόσο στη διεθνή, όσο και στην εγχώρια αγορά καταγράφεται κατακόρυφη πτώση των τιμών αραβοσίτου. Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κίεβο, η τιμή FOB του Ουκρανικού αραβόσιτου κατά τον Αύγουστο 2013 ήταν μειωμένη κατά 100$/τόνο. Πρόκειται για πτώση της τάξεως του 33% και πλέον (στα 190-200$/τόνο) σε σύγκριση με την αντίστοιχη τιμή του 2012 (290-305$/τόνο). Επίσης, σύμφωνα με αντίστοιχα δεδομένα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα, η τιμή του Ρωσικού αραβόσιτου κατά τον Αύγουστο 2013 σημειώνει πτώση κατά 47% (στα 4200 ρούβλια ή 126$/τόνο) σε σύγκριση με την αντίστοιχη τιμή του 2012 (7800-8000 ρούβλια, ή 247$/τόνο). Επισημαίνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία, μαζί με την Βουλγαρία και Ρουμανία αποτελούν τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες αραβοσίτου προς την Ελλάδα.
 
Στη χώρα μας, ενώ  η συγκομιδή αραβοσίτου έχει ήδη ξεκινήσει στις περισσότερες περιοχές, οι προσφερόμενες τιμές έχουν υποστεί δραματική καθίζηση σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές του Σεπτεμβρίου του 2012 (21-22 λεπτά το κιλό). Τονίζεται ότι σε πολλές περιοχές η παρέμβαση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων παραμένει αντικειμενικά περιορισμένη για τη συγκέντρωση και την αποθήκευση του προϊόντος, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και εξαιτίας των αγκυλώσεων που έχουν προκληθεί από τις αναγκαστικές διατάξεις του νόμου 4015/2011.
 
Το αποτέλεσμα είναι να προσφέρονται από «εμπόρους» στους παραγωγούς τιμές που κυμαίνονται από 13 λεπτά το κιλό έως 15 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για «προσφερόμενες» τιμές στην εγχώρια αγορά μειωμένες κατά 38% και πλέον σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που υπολείπονται σημαντικά (κατά 20% και πλέον) του κόστους παραγωγής και μάλιστα χωρίς καμία εγγύηση, ή δέσμευση ως προς τoυς όρους πληρωμής.
 
Σύμφωνα εξάλλου με καταγγελίες μελών μας, κατά το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται στη χώρα μας αθρόες και ανεξέλεγκτες (χωρίς παραστατικά) εισαγωγές χειμερινών σιτηρών και αραβοσίτου, αμφίβολης ποιότητας.
 
Επισημαίνεται ότι σε εγχώριο επίπεδο περισσότερες από 60.000 αγροτικές οικογένειες έχουν καλλιεργήσει αραβόσιτο κατά το τρέχον έτος, ενώ η κύρια καλλιέργειά του εκτείνεται σε 14 Νομούς (Σερρών, Καβάλας, Λάρισας, Δράμας, Ξάνθης, Τρικάλων, Πέλλας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Φλώρινας κ.α.). Οι παραγωγοί των περιοχών αυτών βρίσκονται  σε απόγνωση, βιώνοντας ήδη τις συνέπειες της επερχόμενης κατάρρευσης των τιμών, πριν καν ολοκληρώσουν (ή αρχίσουν) τη συγκομιδή, εν μέσω της γενικότερης κρίσης και της ήδη καταγεγραμμένης μείωσης του αγροτικού εισοδήματός τους.
 
Έπειτα από τα προηγούμενα, κρίνεται απόλυτα αναγκαία η άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να επικρατήσουν υγιείς όροι ανταγωνισμού μεταξύ «εμπόρων» και αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν αραβόσιτο για λογαριασμό των παραγωγών μελών τους, προκειμένου να ελεγχθεί η ποιότητα, αλλά και η προέλευση εισαγόμενων προϊόντων που επιχειρείται να «ελληνοποιηθούν», αλλά και για να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών.
 
Ειδικότερα, επιβάλλονται τα ακόλουθα:
 
α) Να δοθούν άμεσα οδηγίες προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να καταγραφούν η έκταση και οι συνέπειες της επερχόμενης κρίσης.
β) Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς, με την ενεργοποίηση του ενιαίου μητρώου εμπόρων αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το νόμο 3955/2011. Πρόκειται για αναγκαιότητα η οποία έχει επανειλημμένα επισημανθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ, ώστε να υλοποιηθεί, επιτέλους, η υποχρεωτική η εγγραφή στο μητρώο αυτό όλων των φυσικών και νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται ως έμποροι αγροτικών προϊόντων, αλλά και κυρίως για να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις διοικητικού χαρακτήρα μετά από καταγγελία αγρότη (κατάπτωση εγγυητικής επιστολής όταν καθίστανται υπερήμεροι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών ως προς τις εμπορικές πράξεις τους) ή φορολογικού χαρακτήρα (ακύρωση φορολογικών παραστατικών, διοικητικό πρόστιμο) σε περίπτωση μη εγγραφής τους στο μητρώο.       
γ) Να πραγματοποιηθούν άμεσα  συστηματικοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου εισαγόμενων προϊόντων αμφίβολης ποιότητας.
δ) Να εφαρμοστεί, επιτέλους, ένα σύγχρονο σύστημα ιχνηλασιμότητας των αγροτικών διατροφικών προϊόντων, σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και  διανομής τροφίμων και ζωοτροφών, το μόνο μέτρο που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο της «ελληνοποίησης» εισαγόμενων προϊόντων.
 
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας