εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μείωση Στρεμμάτων για Βοσκότοπους

0 comments

 

 
Μείωση στρεμμάτων των βοσκοτόπων κατά 35% περίπου φαίνεται ότι θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες και σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
 
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους Βοσκότοπους, που απέστειλε η ελληνική πλευρά τον περασμένο Ιούνιο προς έγκριση στην Κομισιόν, με σκοπό να αποφύγει την επιβολή νέου προστίμου, συνολικά κόπηκαν περίπου 34% στρέμματα επιλέξιμων βοσκότοπων από όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι μέχρι το 2014 δεν θα φτάνουν τα διαθέσιμα στρέμματα ούτε για την ενεργοποίηση των υφιστάμενων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθούν στρέμματα από κανένα νομό, εκτός από την Ξάνθη όπου υπάρχει πρόβλημα, ενώ πιθανόν να χαθούν πολλά επιλέξιμα στρέμματα, ανάλογα με την περιοχή, για όσους λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση χωρίς να είναι κτηνοτρόφοι κατά κύριο επάγγελμα.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων. Τώρα, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να κοπούν κι άλλα στρέμματα από τις αμφισβητούμενες αγροτοδασικές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι όποια βελτίωση γίνει με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, από το 2015, το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να βρεθεί στο τέλος με τους ίδιους βοσκότοπους που έχει και τώρα. Είναι, επίσης, γνωστό, ότι η αναγνώριση των πλαγιών με ξυλώδη και θαμνώδη βλάστηση ως επιλέξιμων βοσκότοπων δεν είναι απλή υπόθεση και ότι δεν φτάνει μόνο να αλλάξει ο κανονισμός, αλλά θα πρέπει να γίνει και σωστή διαχείριση της έκτασης.

Σύμφωνα με το Ν.3208/03, μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση, η έκταση αυτή κηρύσσεται υποχρεωτικώς αναδασωτέα. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Ν. 4061/2012, οι αποφάσεις κήρυξης των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων με τους σχετικούς χάρτες που τις συνοδεύουν, αποστέλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να εξαιρεθούν οι εκτάσεις αυτές από την οικονομική ενίσχυση που δίδεται στους κτηνοτρόφους που τις έβοσκαν πριν την πυρκαγιά, αφού πλέον δε θα βόσκονται.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι, ότι όσοι κτηνοτρόφοι δεν φρόντισαν να καταβάλλουν τις οφειλές τους από ενοικίαση βοσκών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Οι κτηνοτρόφοι αυτοί κινδυνεύουν να απωλέσουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις καθώς η σχετική προθεσμία πληρωμής ή ρύθμισης των οφειλών έληξε στις 31 Αυγούστου. Ήδη οι κτηνοτρόφοι μέσω των συλλόγων τους υπέβαλαν έγγραφο αίτημα προς την κυβέρνηση για παράταση του χρόνου εξόφλησης – ρύθμισης των οφειλών.