εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ελληνικό Σήμα στο Γάλα

0 comments

 

Σχετικά με το γάλα, δεν θα ισχύει πλέον η αναγραφή της χώρας προέλευσης, αφού προωθείται η απόκτηση σήματος για τον προσδιορισμό της ελληνικότητας του γάλακτος.
 
 
Στην τελική φάση βρίσκεται η διαμόρφωση των κριτηρίων για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις. Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν ανά προϊόν, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά φαίνεται ότι θα είναι:

1. Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα υποχρεωτικό να αναγράφεται το ό,τι είναι “ελληνικό” σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
2. Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.
3. Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.
4. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.
5. Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.
 
Η υποχρεωτικότητα της αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος είχε θεσπιστεί το 2009 από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει με ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν την τιμή πώλησης του νωπού γάλακτος.
 
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, από το 2010 μέχρι και πριν από μήνες το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή απόφασης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική η αναγραφή της πρώτης ύλης των προϊόντων. Στον αντίποδα είναι σύννομη η διαδικασία για την καθιέρωση του ελληνικού σήματος με τη χορήγηση ειδικών κριτηρίων.