εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αντιμετώπιση της Σπατάλης των Τροφίμων

0 comments

 

 
Εστιασμένες δράσεις χρειάζονται από τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων.
 
 
Οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca μέσω δήλωσης του γενικού γραμματέα της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν, υποστήριξαν ότι  εργάζονται σκληρά για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες των τροφίμων. Οι αγρότες δεν πρέπει να πετούν τα αλλοιωμένα προϊόντα τους που έχουν αξία. 

Με σκοπό  να ωφεληθεί το περιβάλλον και η οικονομία, απαιτείται να γίνουν μια σειρά ενεργειών. Τα προϊόντα, που δεν μπορούν να πωληθούν, χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία μεταποίησης, για ζωοτροφές ή μπορούν να επιστραφούν στο έδαφος και να αυξηθεί έτσι η περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία. Αντί να πετιούνται, τα υποπροϊόντα στον τομέα της γεωργίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου και σε άλλες βιομηχανίες, παρέχοντας στους αγρότες νέες διεξόδους για τα προϊόντα τους.

Οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις, όπως η αυξανόμενη μεταβλητότητα της αγοράς, η σημαντική αστάθεια των τιμών και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Η εμπειρία δείχνει ότι οι γεωργοί της ΕΕ και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν ήδη συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε διάφορα επίπεδα.

Προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω η σπάταλη των τροφίμων απαιτούνται δράσεις σχετικά με τον τρόπο που οι αγροτικές οργανώσεις και οι αγρότες εμπλέκονται, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη αξιοποίηση των τροφίμων, σε επίπεδο εκμετάλλευσης και σε επίπεδο επεξεργασίας τροφίμων.