εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ηλεκτρονική Σήμανση στην Ελλάδα

0 comments

 

 
 
Η ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ Α.Ε. απευθύνει επιστολή προς όλους τους ενδιαφερόμενους με σκοπό την ενημέρωσή τους στον τομέα της σήμανσης των αιγοπροβάτων.
 
Αξιότιμοι κύριες, κύριοι κτηνίατροι, γεωπόνοι, κτηνοτρόφοι

Η εποχή της ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων με ηλεκτρονικό ενώτιο ή ηλεκτρονικό στομαχικό βώλο  συντόμευση ΗΣΒ) είναι γεγονός. Από την 1η Ιανουαρίου 2010, βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κάθε αμνοερίφιο που γεννιέται με σκοπό να κρατηθεί στο κοπάδι για αντικατάσταση ζωικού πληθυσμού ή για αύξηση του αριθμού των ζώων του κοπαδιού για παραγωγή, πρέπει να σημαίνεται με μέσο ηλεκτρονικής σήμανσης και ένα συμβατικό ενώτιο στο αριστερό αυτί.

Η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων (συντόμευση ΗΣΑ) έχει αλλάξει τη διαδικασία παραγγελίας των μέσων σήμανσης, ηλεκτρονικών και συμβατικών (ενώτια) που είχαμε μέχρι σήμερα. Δεν νοείται παραγγελία ενωτίων σειράς ( πχ. 0001 – 0100 ) χωρίς ηλεκτρονική σήμανση. Τα ενώτια πλέον δεν θα είναι διπλά (ζεύγη) αλλά μονά. Οι μόνες περιπτώσεις που η νομοθεσία επιτρέπει να παραγγελθούν ζεύγη ενωτίων τύπου 1 σχήμα Β ή σχήμα Α χωρίς ηλεκτρονικό μέσο είναι α) για αντικατάταση και β) όταν τα ζώα είναι κάτω των έξι (6) μηνών και πρόκειτε να πωληθούν σε άλλη κτηνοτροφική εκμετάλευση εντός Ελλάδας .

Παράδειγμα: Τυχαίος κωδικός εκμετάλευσης EL 01323456 από: 0001 έως:0100                         Ηλεκτρονική Σήμανση: 3000 0123456 από: 0001 έως: 0100.
          Ενώτια: EL 01323456 από: 0001 έως: 0100 ΜΟΝΑ.

Ο αριθμός «3», είναι σταθερός σε όλους τους κωδικούς εκμετάλευσης στην Ελλάδα και μπαίνει πάντα μετά τα 2 πρώτα ψηφία (01) του κωδικού εκμετάλευσης. Στο ηλεκτρονικό μέσο πηγαίνει μπροστά και σχηματίζει το «3000». Το «3000» για την ευρωπαϊκή νομοθεσία δηλώνει το GRC που είναι η συντομογραφία του GREECE που σημαίνει ΕΛΛΑΔΑ. Η διαδικασία παραγγελίας των ενωτίων τύπου 1 αντικατάστασης, μονά ή ζεύγη, για τα ενήλικα ζώα της εκμετάλευσης, παραμένει ακριβώς η ίδια καθώς και για τα ενώτια σφαγής αμνοεριφίων. Η μόνη διαφορά πλέον είναι ότι η αίτηση – δήλωση παραγγελίας μέσων σήμανσης για τα ηλεκτρονικά μέσα ισχύει για ένα (1) έτος από την ημερομηνία έκδοσης της και για τα ενώτια σφαγής για έξι (6) μήνες από αυτή. Επίσης στα ενώτια σφαγής δίπλα από το χαρακτηριστηκό EL τυπώνεται και ο μήνας/έτος τύπωσής τους (πχ. EL 05/2013). 

Το ηλεκτρονικό ενώτιο και ο ΗΣΒ είναι ηλεκτρονικό τσιπ (chip) που περιβάλλεται από πλαστικό στρόγγυλο ενώτιο ή από κεραμική κάψα, στην οποία τυπώνεται εξωτερικά με το laser ή με μελάνι αντίστοιχα, ο μοναδικός αριθμός σήμανσης
(συντόμευση ΜΑΣ) του ζώου για την ανάγνωσή του με το μάτι πρίν την τοποθέτηση.
Το ηλεκτρονικό chip είναι παθητικό, δηλαδή εκπέμπει τον ΜΑΣ μόνο όταν τον ενεργοποιήσουμε με το ανάλογο μηχάνημα ανάγνωσης ηλεκτρονικής σήμανσης (scanner). Για τον ΗΣΒ μετά την εισαγωγή του στη μεγάλη κοιλία (1ο στομάχι μυρηκαστικών) και εφόσον το ζώο δεν μπορεί να τον πέψει, μετά το πέρας 1 – 2 ημερών μετακινείτε στο κεκρύφαλο (2ο στομάχι των μυρηκαστικών) και παραμένει εκεί μέχρι το θάνατο του ζώου.

Το ηλεκτρονικό ενώτιο έναντι του ΗΣΒ  έχει καλύτερη τιμή, τοποθετείται απλά με την πένσα ενωτίων (δεν χρειάζεται πιστόλι τοποθέτησης ) και ο αριθμός του ζώου τυπώνεται εξωτερικά  (δεν χρειάζεται εξοπλισμός ανάγνωσης κατά την τοποθέτηση και στην περίπτωση απώλειας του συμβατικού ενωτίου). Απεναντίας, ο ΗΣΒ υπερτερεί στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η απώλειά του ( εφόσον γίνει σωστά η τοποθέτηση του), όπως μπορεί να συμβεί με το ηλεκτρονικό ενώτιο. 

Το ηλεκτρονικό ενώτιο συναντάται στην Ελλάδα σε ένα σχήμα (στρόγγυλο με στρόγγυλο ή σχήμα Γ) και ένα τύπο (FDX-B) βάση πρωτόκολου κατασκευής (HDX, FDX-B)  ενώ ο ΗΣΒ συναντάτε σε τρία (3) μεγέθη (20γρ, 52γρ, 73,5γρ) και σε δύο (2) τύπους αντίστοιχα. Η Αγροκτηνοτροφική Α.Ε. διαθέτει όλα τα παραπάνω είδη ηλεκτρονικής σήμανσης καθώς και τον ανάλογο εξοπλισμό τοποθέτησης (πένσες, πιστόλι τοποθέτησης ΗΣΒ) και ανάγνωσής τους (αναγνώστης RS 320 και AFX 100). Ο HDX ΗΣΒ έχει μεγαλύτερη αντοχή σε παρεμβολές στην ανάγνωσή του από ηλεκτρονικά σήματα (ήχους αρμεκτηρίων) σε σχέση με τον FDX-B και λίγο μεγαλύτερη απόσταση ανίχνευσης (5cm μέγιστο). Ο ΗΣΒ των 20γρ αρχικά κατασκευάστηκε για την εφαρμογή του στα αμνοερίφια για σφαγή (δεν ισχύει για την Ελλάδα) και βάση του μεγέθους και του βάρους του είναι πιο εύκολο (κυρίως σε αίγες) να αποβληθεί από το στόμα με το μυρηκασμό ιδιαίτερα τις πρώτες 1 – 3 ημέρες από την εφαρμογή του ή να αποβληθεί από το απευθυσμένο (έχει παρατηρηθεί σε λίγες εκτροφές στην Ελλάδα).

Προτείνουμε, ως Αγροκτηνοτροφική Α.Ε., οι ΗΣΒ να τοποθετούνται πάντα από εξειδικευμένο προσωπικό (κτηνιάτρους, γεωπόνους, νοσοκόμους αγροτικών κτηνιατρείων κτλ.) οι οποίοι διαθέτουν τις τεχνικές γνώσεις για την ορθή τοποθέτηση των ΗΣΒ ή από εκπαιδευμένους στη διαδικασία κτηνοτρόφους.  Επίσης προτείνουμε οι κτηνοτρόφοι να επιλέγουν όσο το δυνατό καλύτερης ποιότητας προϊόντα σήμανσης (πλαστικό – τύπωση αριθμών) και εξοπλισμό τοποθέτησης και ανάγνωσης των προϊόντων σήμανσης (πένσες τοποθέτησης ενωτίων, πιστόλι τοποθέτησης στομαχικών βώλων, αναγνώστες ηλεκτρονικής σήμανσης χειρός) για να εξασφαλίζουν την μεγαλύτερη παραμονή των ενωτίων στο αυτί των ζώων καθώς και να διευκολύνουν την εργασία τους.

Η Αγροκτηνοτροφική Α.Ε. σε συνεργασία με την Allflex Europe S.A.S εταιρία πρωτοπόρο στη σήμανση παραγωγικών ζώων παγκοσμίως διαθέτει στις εγκαταστάσεις της μηχανήματα τύπωσης συμβατικών ενωτίων και προγραματισμού ηλεκτρονικών ενωτίων και στομαχικών βώλων. Η εταιρία θεωρεί σημαντικό η συσκευασία τοποθέτησης και αποστολής των ενωτίων να διασφαλίζει τον διαχωρισμό των ενωτίων για κάθε ζώο, ώστε να μην γίνονται σφάλματα κατά την τοποθέτηση τους από τους κτηνοτρόφους ή το επιστημονικό προσωπικό που τα τοποθετεί.
 
Η Αγροκτηνοτροφική Α.Ε επίσης πέρα από τα πέντε (5) είδη εγκεκριμένων συμβατικών ενωτίων και τα εφτά (7) είδη  ηλεκτρονικής σήμανσης ( ηλεκτρονικό ενώτιο και έξι (6) εγκεκριμένους τύπους στομαχικών βώλων διαθέτει πλήθος άγραφων ενωτίων σε διάφορα χρώματα (κόκκινο, γαλάζιο, λαχανί, πορτοκαλί, άσπρο) και σχήματα  (junior, super maxi, button, τύπου 1 Σχ. Β, τύπου 1 Σχ. Α, τύπου 2 σφαγής, βοοειδών ultra). Τα άγραφα ενώτια μπορούν να αποτελέσουν ένα εργαλείο για τη καλυτερη διαχείριση την μονάδας καθώς και για την οργάνωση του κοπαδιού σε περιπτώσεις που τα επίσημα συμβατικά ενώτια πέσουν από τα ζώα. Υπάρχει επίσης δυνατότητα τύπωσης των άγραφων ενωτίων  ( βοοειδών Ultra, τύπου 1 Σχ. Α, τύπου 2 σφαγής) με αύξοντα αριθμό (πχ. 0001 – 9999).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΣΥΝΤΑΞΗ: ΖΩΗΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ Α.Ε. – ALLFLEX EUROPE S.A.S
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΤΗΛ. 2310 701260
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ   ΛΑΡΙΣΑ: ΤΗΛ. 2410 660390
www.agroktinotrofiki.gr     info@agroktinotrofiki.gr