εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επιβράδυνση της Αύξησης της Γεωργικής Παραγωγής

0 comments

 

 

O ΟΟΣΑ και o FAO αναμένουν βραδύτερη παγκόσμια αύξηση της γεωργικής παραγωγής με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων. 
 
 
Η βραδεία αύξηση της αγροτικής παραγωγής και η μεγάλη ζήτηση για βιοκαύσιμα είναι πιθανό να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως κατά την επόμενη δεκαετία, προειδοποίησε την Πέμπτη 5 Ιουνίου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
 
Η απουσία νέας αγροτικής γης, τα όλο και υψηλότερα κόστη και οι αυξημένες περιβαλλοντικές πιέσεις είναι οι κύριοι παράγοντες που περιορίζουν την ανάπτυξη, τονίζεται στην έκθεση.

Η παγκόσμια γεωργική παραγωγή – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του FAO – αναμένεται να σημειώσει ετήσια αύξηση σε ποσοστό 1,5% κατά μέσο όρο την επόμενη δεκαετία, μειωμένη όμως σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (2003 – 2012) που η ετήσια αύξηση έφθανε τα 2,1%, αναφέρει ο FAO σε κοινή έκθεσή του με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης "Οι υψηλές τιμές των τροφίμων είναι ένα κίνητρο για την αύξηση της παραγωγής και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι φτωχοί αγρότες θα επωφεληθούν από αυτές", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO Χοσέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα.

Οι λόγοι της μείωσης του ποσοστού σύμφωνα με τον FAO συνοψίζονται στην απουσία νέας αγροτικής γης, τα ολοένα και μεγαλύτερα κόστη καθώς και τις αυξημένες περιβαλλοντικές πιέσεις.
 
Ωστόσο, ο FAO προβλέπει, ότι οι προμήθειες των αγροτικών προϊόντων θα συμβαδίσουν με την παγκόσμια ζήτηση παρά την περιορισμένη αύξηση της παραγωγής. Οι τιμές προβλέπεται να παραμείνουν "πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους μεσοπρόθεσμα" τόσο για τα αγροτικά όσο και για τα κτηνοτροφικά προϊόντα λόγω της βραδείας αγροτικής ανάπτυξης και της μεγαλύτερης ζήτησης σε τρόφιμα και βιοκαύσιμα", τονίζεται στην έκθεση σύμφωνα με την οποία οι ελλείψεις στην παραγωγή, η ρευστότητα των τιμών και η διατάραξη των εμπορικών συναλλαγών "αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων".

"Όσο τα αποθέματα τροφίμων στις μεγάλες χώρες παραγωγής και κατανάλωσης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ο κίνδυνος αστάθειας των τιμών ενισχύεται", σύμφωνα με την έκθεση.

"Η παρατεταμένη ξηρασία, όπως αυτή που σημειώθηκε το 2012, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα αποθέματα τροφίμων, είναι πιθανό ν’ αυξήσουν τις τιμές παγκοσμίως από 15% ως 40%", τονίζεται στην έκθεση.
 
Επίσης, ο Γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Angel Gurría τόνισε: «το μέλλον για την παγκόσμια γεωργία είναι θετικό και συνδέεται με τη ζήτηση, την επέκταση του εμπορίου και τις υψηλές τιμές, όμως, η εικόνα αυτή προϋποθέτει τη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης. Εάν αποτύχουμε να αντιστρέψουμε την παγκόσμια οικονομία, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη του γεωργικού τομέα θα υποφέρουν και η διατροφική ασφάλεια μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».
 
Η έκθεση εκτιμά πως η Κίνα θα είναι η κινητήριος δύναμη στη διεθνή αγορά τροφίμων.