εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επανεμφάνιση Λύσσας

0 comments

 

 

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε θετικό στη λύσσα αποτέλεσμα σε δείγμα νεκρής κόκκινης αλεπούς.
 
 
 Το θετικό στη λύσσα αποτέλεσμα στη νεκρή αλεπού εντοπίστηκε στην αγροτική περιοχή της Σίνδου, μετά από εξέταση του δείγματος από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η εστία εμφάνισης της λύσσας εντοπίστηκε στην αγροτική περιοχή της Σίνδου, όπου υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες διατηρούν ποιμενικούς σκύλους και στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων, κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων. Η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους.
 
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής επεσήμανε ότι «όλα τα κτηνιατρικά κέντρα που υπάγονται στις υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επαγρύπνηση, με συνεχείς περιοδείες στην περιοχή ευθύνης τους. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, προκειμένου να προφυλαχθούν από τυχόν μετάδοση του ιού της λύσσας, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστα γεγονότα».
 
Σημειώνεται ότι επί του θέματος επιλήφθηκε και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Κτηνιατρικής και Αλιείας Γεώργιος Καγιάς, συντονίζοντας τα αρμόδια συνεργεία που επενέβησαν άμεσα στην περιοχή, καθώς και τα κλιμάκια που περιοδεύουν προλητπικά.
 
Προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού, η Κτηνιατρική Υπηρεσία επιβάλλει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε ακτίνα 50km γύρω από την εστία τα παρακάτω μέτρα:
 
1. Υποχρεωτικό εμβολιασμό δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες) με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες.
2. Απαγόρευση της οποιασδήποτε μετακίνησης παραγωγικών ζώων χωρίς την έγκριση της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.
3. Απαγόρευση των μετακινήσεων των κατοικίδιων σαρκοφάγων άνω των τριών μηνών εκτός εάν είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας τουλάχιστον 21 μέρες πριν την μετακίνηση τους από εγκεκριμένο κτηνίατρο.
 
Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που εντοπιστούν άγρια η κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά.
 
Η λύσσα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ζωοανθρωπονόσους με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις και είναι απαραίτητη η συμβολή όλων στην αντιμετώπισή της.
 
Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον αντιλυσσικό εμβολιασμό και καταγραφή των ποιμενικών σκύλων, προκειμένου να δημιουργηθεί βιολογικός φραγμός κατά της λύσσας και αποτελεσματική προστασία της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 331/10301/25-1-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση «Πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα» (άρθρο 4 παράγραφος 2).