εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Smart pig farming – Έξυπνη Εκτροφή Χοίρων

0 comments

 

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT), με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων μεγιστοποιούνται οι αποδόσεις στη χοιροτροφία.
 
 
Η ανακοίνωση έγινε στο 5ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Διαχείρισης της Υγείας των Χοίρων, στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Το συνέδριο συνδυάστηκε με την Επέτειο για τα 50 χρόνια της Βρετανικής Κτηνιατρικής Κοινωνίας Χοίρων. 

Η έξυπνη εκτροφή χοίρων είναι μια εφαρμογή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT), η οποία θα προσφέρει στους χοιροτρόφους έναν τρόπο να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και στο μέλλον. Πρόκειται για ένα «εργαλείο» τεχνολογικό, το οποίο εγγυάται μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των εκμεταλλεύσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ειδικών διαχείρισης της ενέργειας με βάση την ανάγνωση (Reading-based energy control specialist), Hugh Crabtree δήλωσε τα εξής:
“Εκτρέφουμε όλο και περισσότερους χοίρους με όλο και λιγότερες ανθρωποώρες. Ο αντίκτυπος  των κανονισμών που σχετίζονται με το περιβάλλον, την σωστή μεταχείριση των ζώων και την κλιματική αλλαγή, μαζί με  τα ραγδαίως αυξανόμενα κόστη των ζωοτροφών αυξάνουν την ήδη μεγάλη πίεση στην όλη διαχείριση. Τα παρόντα πολυχρησιμοποιούμενα συστήματα εξαερισμού λειτουργούν πολύ καλά αν εφαρμοστούν σωστά,  όμως πρέπει να σκεφτούμε το περιβάλλον με μια ευρύτερη έννοια η οποία περιλαμβάνει το νερό, τις ζωοτροφές, άλλα γουρούνια και ανθρώπους καθώς επίσης και την θερμοκρασία και τον εξαερισμό. Οι μεγάλες βελτιώσεις θα γίνουν από εξειδικευμένους χειριστές που χρησιμοποιούν ισχυρά εργαλεία τεχνολογίας για να μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητα.

Ο κ. Crabtree επισήμανε πως η ακριβής μέτρηση εισροών όπως η τροφή, το νερό και η θερμοκρασία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένας καλός δείκτης της καλοζωίας των χοίρων.  Τα δεδομένα σε αληθινό χρόνο θα δείξουν τι συμβαίνει πραγματικά και όταν συγκριθούν με τους μέσους όρους των παλιότερων δεδομένων, θα δείξουν τι θα έπρεπε να συμβεί, επιτρέποντας τον γρήγορο εντοπισμό των αποκλίσεων, βοηθώντας στην έγκαιρη παρέμβαση της διαχείρισης.