εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τρόφιμα –Καινοτομία – Ποιότητα Ζωής

0 comments

 

 
Πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου η ημερίδα του ΕΦΕΤ με τίτλο: «Τρόφιμα –Καινοτομία – Ποιότητα Ζωής» και θέμα την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του αγροτοδιατροφικού τομέα. 
 
 
Η ενίσχυση του μηχανισμού μεταφοράς γνώσης και η συμβολή της καινοτομίας στην αειφορία ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων τροφίμων με στόχο τη δημιουργία μιας υγιούς, βιώσιμης ανάπτυξης στον αγροτοδιατροφικό τομέα ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν τους ομιλητές και τους συνέδρους στην ημερίδα. 
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ, κ. Τσιάλτα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) παρακολουθεί τις εξελίξεις στον αγοροτοδιατροφικό τομέα και αναγνωρίζει τις δυνατότητες που δημιουργούν η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες για την παραγωγή ασφαλέστερων και ποιοτικών τροφίμων.

Ο κ. Τσιάλτας παρουσίασε το πολύπλευρο έργο του ΕΦΕΤ τονίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσής του προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Σύμφωνα με τον κ. Τσιάλτα, επιβάλλεται να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα επίσημων ελέγχων στη χώρα όπου θα ενταχθούν επιμέρους ελεγκτικοί μηχανισμοί από όπου θα προκύπτουν ασφαλή συμπεράσματα τα οποία θα αξιολογούνται καταλλήλως. Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα ελέγχου μπορεί να συμβάλει στην αναδιοργάνωση της παραγωγικής βάσης στην κατεύθυνση ενός νέου αγροτοδιατροφικού μοντέλου για τη χώρα. Ο ΕΦΕΤ είναι έτοιμος να συμβάλει στον τομέα ελέγχου τροφίμων σ’ αυτή τη κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Τσιάλτας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρης σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η γεωργία είναι ένας πυλώνας όπου θα μπορούσε να στηριχθεί η χώρα για να μπορέσει να ξεπεράσει τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Θα μπορούσε δηλαδή ο αγροτοδιατροφικός τομέας να αποτελέσει ατμομηχανή εξόδου από την κρίση. Ωστόσο για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, να επιμείνουμε στην προώθηση της γνώσης, στην αξιοποίηση καινοτομιών και στη σύνδεση της νέας τεχνολογίας με την παραγωγή.
 
Μέχρι τώρα στο διατροφικό τομέα δόθηκε, σύμφωνα με τον υπουργό, μεγάλη έμφαση στους ελέγχους, στην υποστήριξη της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Τώρα πρέπει να ικανοποιήσουμε απόλυτα τις ανάγκες των καταναλωτών και να δούμε πως θα προστατεύσουμε την υγεία του τελικού καταναλωτή. Όλοι οι καταναλωτές δεν έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες. Μπορεί ο αγροτοδιατροφικός τομέας να φροντίσει για την προστασία της υγείας του καταναλωτή. Ας αφήσουμε τον καταναλωτή να κατευθύνει τη παραγωγική διαδικασία.

Στη δυναμική που παρουσιάζει η ελληνική βιομηχανία Τροφίμων αναφέρθηκε από το βήμα της ημερίδας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ε. Καλούσης. Παράλληλα έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση και με προκλήσεις όπως η αύξηση τιμών των πρώτων υλών, η έλλειψη ρευστότητας, οι αλλαγές στα φορολογικά μέτρα κ.ά. Όσον αφορά στην καινοτομία, ο ΣΕΒΤ θεωρεί ότι η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων αποτελούν βασικά εφόδια για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων αλλά και των ξένων καταναλωτών.