εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές Δημητριακών

0 comments

 

 

Η σχέση μεταξύ των τιμών των δημητριακών και της ζήτησης από την πλευρά της πτηνοτροφίας αναζητεί τη νέα κανονικότητα και ισορροπία.
 
 
Μετά από 6 χρόνια διακυμάνσεων στην αγορά, οι πτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να ξαναδούν να αποκαθίσταται η ισορροπία στην αγορά του καλαμποκιού και των άλλων δημητριακών, άρα και τα αποθέματα και επομένως η αύξηση της ζήτησης για τα πτηνοτροφικά προϊόντα το 2013; 
 
Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται στις τάξεις των πτηνοτρόφων στις ΗΠΑ. Οι πτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν την πιθανότητα τον Ιούλιο  να βρεθούν μπροστά σε μια αύξηση της τιμής του καλαμποκιού από τα 4 δολάρια στα 10 δολάρια το μπούσελ κι αυτό θα εξαρτηθεί από τον καιρό που θα επικρατήσει στη διάρκεια των 2 επόμενων μηνών στις ΗΠΑ. Κι αυτά συμβαίνουν, όταν είναι γνωστή η συμμετοχή του κόστους των ζωοτροφών (60%-70%) στο τελικό κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα στον κλάδο της πτηνοτροφίας.
 
Η κανονικότητα στην πτηνοτροφία των ΗΠΑ χάθηκε το 2006 με την εισαγωγή της χρησιμοποίησης μεγάλων ποσοτήτων καλαμποκιού για την παραγωγή καυσίμων. Από τότε και με τα χρόνια ξηρασίας που ακολούθησαν, η διαθέσιμη για ζωοτροφές παραγόμενη ποσότητα καλαμποκιού δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αυξημένη εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση. Οι τιμές αυξήθηκαν και μαζί τους το κόστος παραγωγής των ζωοκομικών προϊόντων. Οι τιμές των δημητριακών και των ελαιούχων σπόρων θα αποτελέσουν το κλειδί για την οικονομική βιωσιμότητα της πτηνοτροφίας το 2013, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ.