εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προδιαγραφές για τα Σφαγεία στα Μικρά Νησιά

0 comments
 
Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται από τα σφαγεία που λειτουργούν στα μικρά νησιά.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του, υπεγράφη το Π.Δ. από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Ο τίτλος του Π.Δ. είναι: «Ελάχιστες απαιτήσεις για την έγκριση σφαγείων μικρής δυναμικότητος σε περιοχές οι οποίες υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς και λοιπές διατάξεις». Το Π.Δ. προωθείται για υπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη.
 
Με το Π.Δ. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την έγκριση των σφαγείων μικρής δυναμικότητος, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας, όσον αφορά στη δημόσια υγεία, και στην υγεία και προστασία των ζώων.
 
Ως περιοχές που υπόκεινται σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς ορίζονται νησιά, τα οποία λόγω του μικρού ζωικού κεφαλαίου και της έκτασής τους, δεν διαθέτουν, εγκεκριμένα σφαγεία. Τα σφαγεία μικρής δυναμικότητας θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του Π.Δ., ως προς τις υποδομές και τον εξοπλισμό τους.
 
Ο κ. Χαρακόπουλος, με την ευκαιρία της υπογραφής του Π.Δ., έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα σε μικρά νησιά, που στερούνται εγκεκριμένων σφαγείων. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργούνται σφαγεία μικρής δυναμικότητας και χαμηλότερου κόστους, χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων. Μεριμνούμε για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κτηνοτρόφων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Προχωρούμε σε αναγκαίες ρυθμίσεις που εγγυώνται την ομαλή λειτουργία της αγροδιατροφικής αλυσίδας, τη μείωση του κόστους παραγωγής και πάνω από όλα την προστασία του καταναλωτή».