εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σκάνδαλο με το Κρέας Αλόγου

0 comments

 

 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου αφορούσε τη βιομηχανία κρέατος και όχι τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 
 
 
Τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στην απάτη με το αλογίσιο κρέας, επιβεβαιώνουν ότι αυτό δεν ήταν ένα θέμα ασφάλειας των τροφίμων, αλλά ήταν μια απάτη σε επίπεδο τροφικής αλυσίδας και όχι αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
 
Με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ελέγχων της ΕΕ στα ευρωπαϊκά κρέατα που είχαν αποσυρθεί λόγω του πρόσφατου διατροφικού σκανδάλου με την ανάμειξη κρέατος αλόγου με προϊόντα βόειου κρέατος, οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις, Cogeca-Cogeca, εξέφρασαν, με δελτίο τύπου, την ικανοποίησή τους για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία χειρίστηκαν το όλο θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ιρλανδική προεδρία.
 
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν, τόνισε ότι: «Χαιρετίζω την ταχεία ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην διατροφική αυτή κρίση και το γεγονός ότι οι έλεγχοι στην τροφική αλυσίδα θα ενταθούν και οι κυρώσεις που εφαρμόζονται για την πρόληψη τέτοιων περιπτώσεων θα γίνουν πιο αυστηρές. Οι αγρότες της ΕΕ και οι συνεταιρισμοί επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στο να εξασφαλίσουν ότι υπάρχει ένα καλό σύστημα ιχνηλασιμότητας για το βόειο και τα άλλα είδη κρέατος. Καλούμε την ΕΕ να διασφαλίσει την καλύτερη χρήση αυτού του συστήματος σε όλη την τροφική αλυσίδα. Ειδικότερα, οι εκτροφείς βοοειδών είναι ήδη αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις – υψηλό κόστος παραγωγής, κακές καιρικές συνθήκες, μεγάλη αστάθεια της αγοράς – οπότε είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ο τομέας του βόειου κρέατος και η επιβίωσή των κτηνοτρόφων. Με τη ζήτηση των τροφίμων να είναι σε ανοδική πορεία, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του τομέα του βόειου κρέατος της ΕΕ».