εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Βιολογική Γεωργία

0 comments

 

 
Ανάγκη για αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα των ελέγχων απαιτείται στη βιολογική γεωργία για την πρόληψη απάτης σε βάρος των καταναλωτών.
 
Οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, με αφορμή την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τα βιολογικά, ζητούν αποτελεσματικότερους ελέγχους στα βιολογικά προϊόντα. Για να συνεχίσει την ανοδική της πορεία η βιολογική γεωργία πρέπει να έχει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι απαραίτητοι οι αυστηρότεροι έλεγχοι και κυρώσεις για να αποφεύγονται οι περιπτώσεις απάτης, επισημαίνουν οι Copa-Cogeca.
 
Σε μια υψηλού επιπέδου συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Ντατσιάν Τσιόλος την Παρασκευή 12 Απριλίου στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις, Copa-Cogeca, παρουσίασαν τα κύρια αιτήματά της σχετικά με την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τη βιολογική γεωργία.
 
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Copa-Cogeca για τη βιολογική γεωργία κ. Ρουσσώ τόνισε: «Η ανάπτυξη του τομέα των βιολογικών προϊόντων, έχει ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλους τομείς, και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο τομέας έχει διατηρήσει την αξιοπιστία του και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Για να συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία όμως χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κυρώσεων σε περιπτώσεις απάτης.
 
Η βιολογική γεωργία είναι πάνω απ’ όλα μια ολιστική μέθοδο παραγωγής που βασίζεται κυρίως στη διαχείριση των φυσικών πόρων, με τέτοιο τρόπο που περιορίζει τη χρήση μη ανανεώσιμων πόρων, χημικών ουσιών και απαγορεύει τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Επομένως, πρέπει να δίνει προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς των διαφόρων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν ανέφερε τα εξής: «Ο τομέας πρέπει επίσης να παραμείνει οικονομικά βιώσιμος στις διάφορες περιφέρειες της ΕΕ. Πρέπει να γίνει πιο διαφανής και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω ενός αξιόπιστου συστήματος στατιστικών πληροφοριών που δίνει επίκαιρης πληροφορίες για τους νέες εισόδους και εξόδους από την αγορά μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ και των μη ευρωπαϊκών αγορών. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει ένα εναρμονισμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο να μειώνει τη γραφειοκρατία και να απλοποιεί τη διαχείριση, χωρίς να αποδυναμωθεί ο τομέας. Τέλος, η Κομισιόν θα πρέπει να συνεχίσει τον εποπτικό της ρόλο της ώστε να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την τήρηση των κανόνων για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή, πρέπει να διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών των διαφόρων κρατών μελών».
 
Ηλεκτρονική διαβούλευση για το μέλλον του βιολογικού τομέα στην ΕΕ 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε, την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013, τη διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση που απευθυνόταν σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες που ενδιαφέρονται για τη βιολογική παραγωγή στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Ντάσιαν Τσιόλος, δήλωσε σχετικά με την κίνηση αυτή της Επιτροπής: «Η βιώσιμη διαχείριση των πόρων στις μέρες μας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική σε πολιτικό επίπεδο, αφού και οι καταναλωτές παρακολουθούν πιο στενά το πώς παράγονται τα τρόφιμα. Επομένως, τώρα είναι η στιγμή να δεσμευτούμε σε υψηλότερα πρότυπα για τη βιολογική παραγωγή και αν χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τους κανόνες μας ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην Ευρώπη. Η ανοικτή δημόσια διαβούλευση είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να εμπλακούν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην προετοιμασία του μέλλοντος της ευρωπαϊκής βιολογικής παραγωγής».

Η δημόσια αυτή διαβούλευση της Κομισιόν θα συνδράμει τις προτάσεις της σχετικά με το νέο πλαίσιο του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων (έκθεση της Κομισιόν, Μάιος 2012).

Οι κανόνες πιστοποίησης για την ευρωπαϊκή βιολογική παραγωγή καλύπτουν όλη την παραγωγική αλυσίδα από τα αγροκτήματα μέχρι το τελικό προϊόν που φτάνει στα πιάτα μας. Μόνο όσοι τηρούν αυτούς τους κανόνες μπορούν να χρησιμοποιούν στην ετικέτα των προϊόντων τους την ένδειξη «βιολογικό προϊόν» και το λογότυπο με το πράσινο φύλλο της ΕΕ στη συσκευασία.

Η δημόσια διαβούλευση θα καλύψει πιθανές απλοποιήσεις στο υπάρχον σύστημα, διατηρώντας όμως τα υψηλά στάνταρ όπως και τα θέματα ελέγχου στο διεθνές εμπόριο. Η διαβούλευση που ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου θα διαρκέσει ως τις 10 Απριλίου 2013. 

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης της Commission για το μέλλον του βιολογικού τομέα στην ΕΕ, ο Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος δήλωσε, ότι το στοίχημα για τη βιολογική παραγωγή στην Ευρώπη είναι να συμβιβάσει την αειφόρο με την οικονομική ανάπτυξη. Για τον Τσιόλος αυτό που πάνω απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι οι απάτες στον τομέα βιολογικών. Πολλά προϊόντα αποκαλούνται βιολογικά χωρίς να είναι και γι’ αυτό πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και να βρεθούν οι κατάλληλοι μέθοδοι ιχνηλασιμότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Γεωργίας.

Συνολικά υποβλήθηκαν 45.000 απαντήσεις μέσα από το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σχετικά με το μέλλον της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη που είχε ξεκινήσει από την Commission στις 15 Ιανουαρίου και έληξε την Τετάρτη 10 Απριλίου. Όλες οι απαντήσεις και οι συνεισφορές θα πρέπει τώρα να αναλυθούν για να τροφοδοτήσουν την εν εξελίξει αναθεώρηση του πολιτικού και νομικού πλαισίου για τη βιολογική γεωργία στην Ευρώπη, η οποία αποσκοπεί στον καθορισμό των νομοθετικών και πολιτικών προσανατολισμών για τη βιολογική γεωργία κατά τα επόμενα χρόνια.
 
Η επιτυχία αυτή αποδεικνύει ότι οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες για τη βιολογική γεωργία. Ο τομέας της βιολογικής γεωργίας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, κρίνεται το μέλλον του. Οι πολίτες όλο και περισσότερο το βλέπουν ως ένα σημείο αναφοράς για την αειφόρο παραγωγή και αυτό παρέχει πραγματικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη του κλάδου αυτού. Η μελλοντική πρόκληση θα είναι να ανταποκριθεί στη ζήτηση, χωρίς να χάσει την αξία και το επίπεδο των προτύπων του αλλά και να καταφέρει να ενισχύσει τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές.
 
Ο Τσιόλος τονίζει, ότι πρέπει να αποφύγουμε δύο παγίδες στον βιολογικό τομέα:
 
– την εκβιομηχάνιση και την υπερβολική επιμήκυνση της αλυσίδας παραγωγής και διανομής καθώς και 
– τους περίπλοκους και δαπανηρούς κανονισμούς για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις που ουσιαστικά τους αποκλείουν από την είσοδο στη βιολογική γεωργία».
Σήμερα, η βιολογική παραγωγή αντιστοιχεί στο 5% της καλλιεργήσιμης γης στην ΕΕ και απασχολούνται με αυτήν κυρίως νέοι αγρότες. Η έκταση της γης που διατίθεται για τη βιολογική γεωργία έχει υπερδιπλασιαστεί κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Κατά την ίδια περίοδο, η παγκόσμια αγορά βιολογικών έχει τετραπλασιαστεί και τώρα είναι αξίας 44,6 δισ. ευρώ.