εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αύξηση Εξαγωγών Φέτας

0 comments

 

 
Σύμφωνα με έρευνα αγοράς για τον τομέα τυροκομικών προϊόντων στη Γαλλία, η αξία εισαγωγών φέτας στη Γαλλία παρουσίασε αύξηση το 2012.
 
 
Την έρευνα πραγματοποίησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας στη Γαλλία. Η αξία εισαγωγών φέτας στη Γαλλία παρουσιάζει αύξηση το 2012 (25.820.870 ευρώ) σε σχέση με το 2010 (22.040.131 ευρώ), εκ της οποίας το μερίδιο της ελληνικής φέτας το 2012 αντιστοιχεί στο 38% επί των συνολικών γαλλικών εισαγωγών φέτας, ενώ το 2010 στο 34% περίπου (αύξηση 4%).
 
Η Ελλάδα εξάγει επίσης προς τη Γαλλία κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα και κασέρι.
 
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας Τελωνείων της Γαλλίας, η αξία εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων στο διάστημα 2010-2012, παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 9,46%. Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη χωρών εξαγωγής τυροκομικών προϊόντων προς τη Γαλλία, με συνολική αξία 8.375.841 ευρώ το 2010 και 10.307.566 ευρώ το 2012, με τις εξαγωγές της να αυξάνονται κατά 23 %. Συγκεκριμένα, το 2012 οι εξαγωγές της ελληνικής φέτας προς τη Γαλλία παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 30% (9.720.152 ευρώ) συγκριτικά με το 2010 (7.452.387 ευρώ).
 
Η Γαλλία θεωρείται η «χώρα του τυριού» με το εύρος των ειδών του να υπερβαίνει τα 400. Όσον αφορά τη μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυροκομικών οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στον κόσμο (το 92% των Γάλλων καταναλώνει τυροκομικά προϊόντα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, και η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται σε 24 κιλά), ενώ η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως, με την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυροκομικών να προσεγγίζει τα 30 κιλά.