εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές Αγελαδινού Γάλακτος

0 comments

 

 
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος στις διεθνείς αγορές, λόγω της ξηρασίας στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. 
 
 
Η ξηρασία προκάλεσε την απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος και μια ταυτόχρονη μείωση της μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων στην περιοχή.
 
Η αύξηση των τιμών στο γάλα, αναμένεται να έλθει και στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την ανακούφιση των παραγωγών από τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών την προηγούμενη περίοδο και την συνεχιζόμενη μειωμένη ρευστότητα στην αγορά. 
 
Εν τω μεταξύ, προβλέπεται μειωμένη προσφορά γάλακτος παγκοσμίως, η οποία αν συνδυαστεί με την αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, είναι ευνόητο ότι θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στη διεθνή αγορά και γι’ αυτό αναμένεται η αύξηση των τιμών. Η τιμή του γάλακτος στη Ν. Ζηλανδία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γάλακτος στον κόσμο (με δεύτερη την ΕΕ), έχει αυξηθεί από την αρχή του 2013 κατά 60% περίπου και είναι διπλάσια σε σχέση με την τιμή του Μαϊου του 2012.
 
Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του Δείκτη Τιμών του FAO προκύπτουν βάση των εξαγωγών της Νέας Ζηλανδίας, δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/3 του παγκόσμιου εμπορίου. Οι τιμές εξαγωγής για τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης αυξηθεί και για άλλες σημαντικές εξαγωγικές χώρες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό.

Σε έκθεση του FAO για το γαλακτοκομικό τομέα αναφέρεται, ότι: Η εξαιρετική αύξηση είναι εν μέρει μια αντανάκλαση της αβεβαιότητας της αγοράς καθώς οι αγοραστές αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Επιπλέον, η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη έχει επηρεαστεί από έναν ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα, που έχει καθυστερήσει την ανάπτυξη βοσκότοπων για να ταΐσουν τα ζώα γαλακτοπαραγωγής. 
 
Εκτιμάται, ότι οι αυξημένες τιμές του γάλακτος και των γαλακτοκομικών θα παρασύρουν τις τιμές και άλλων προϊόντων προς τα πάνω.