εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Κτηνοτροφία στην Κύπρο

0 comments

 

 
Μετά τα περιοριστικά μέτρα στον τραπεζικό τομέα, οι Κύπριοι κτηνοτρόφοι στερούνται τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά ζωοτροφών και τη συντήρηση των μονάδων τους.
 
 
Δύσκολες ώρες περνά μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν τροφή για τα ζώα τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν αυτά που δημιούργησαν για χρόνια. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης δήλωσε, ότι αυτό είναι κάτι που μας στεναχωρεί και εργαζόμαστε να βρούμε άμεσα την κατάλληλη λύση, ενώ αναφέρεται και σε πληροφορίες για επιλεκτική προμήθεια ζωοτροφών από την επιτροπή σιτηρών.

Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλουν την Επιτροπή Σιτηρών για δυσλειτουργία τη στιγμή που οι ίδιοι βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής και κινδυνεύουν να χάσουν τους κόπους μιας ζωής. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Γεωργίας, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας,  δηλαδή δεν έχουν τα απαιτούμενα μετρητά για να προμηθευτούν τις ζωοτροφές, και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υποσίτησης των ζώων, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σ’ αυτή την αλυσίδα της παραγωγής.
 
Ο κ. Κουγιάλης είπε πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος και πως αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα προς τους κτηνοτρόφους πως «υπάρχει αποθεματικό για ενάμιση περίπου μήνα, έρχονται και άλλα φορτία αυτές τις ημέρες από το εξωτερικό και είμαι βέβαιος ότι, μόλις ξεπεραστεί το πρόβλημα που μας δημιούργησε ο τραπεζικός τομέας και το πρόβλημα με τις επιταγές, θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε σήμερα».
 
Σε ερώτηση κατά πόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο επίταξης ζωοτροφών, ο Νίκος Κουγιάλης ανέφερε πως δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο, αλλά εξετάζονται διάφορες άλλες λύσεις, οι οποίες θα μελετηθούν στην αυριανή σύσκεψη.
 
Οι επηρεαζόμενοι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι παρά το ότι η επιτροπή Σιτηρών είναι ημικρατικός οργανισμός, επιλέγει την επιλεκτική διάθεση ζωοτροφών, οδηγώντας στην καταστροφή μερίδα κτηνοτρόφων, οι οποίοι δίνουν άνισο με άλλους αγώνα για εξασφάλιση τροφής για τα ζώα τους. Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι η Επιτροπή Σιτηρών, αν και ημικρατικός οργανισμός, λειτουργεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, και πως «αυτή η Επιτροπή τροφοδοτεί περίπου το 60% των ζωοτροφών που διοχετεύονται στην κτηνοτροφία κι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να προστατεύσουν τη δική τους δουλειά».
 
«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να είναι δικαιότερη, αν μπορεί να λεχθεί έτσι, η παροχή των ζωοτροφών κι έχω μιλήσει πολλές φορές με το διευθυντή της Επιτροπής Σιτηρών και ο ίδιος με διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει κι αυτός κάθε προσπάθεια για να κατανέμει τις ζωοτροφές με πιο δίκαιο τρόπο, αλλά πάντα τονίζει ότι πρέπει να κοιτάξει και τη βιωσιμότητα του οργανισμού», κατέληξε.