εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγορά Δημητριακών

0 comments

 

 
Αύξηση προβλέπεται στην παραγωγή σταριού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO, ενώ οι τιμές στο καλαμπόκι παρουσιάζουν σταθερότητα, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά.
 
 
Παραγωγή σταριού
Αύξηση κατά 4,3% αναμένεται να σημειώσει την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο η παγκόσμια παραγωγή σιταριού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Συγκεκριμένα, υπολογίζεται να φτάσει τους 690 εκατ. τόνους, ποσότητα που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει παραχθεί ιστορικά, μετά την παραγωγή ρεκόρ του 2011. Ουσιαστικά πρόκειται για ανάκαμψη της παγκόσμιας παραγωγής, μετά από την άσχημη χρονιά του 2012.

Η αύξηση της παραγωγής εντοπίζεται κυρίως στην Ευρώπη, εξαιτίας της αύξησης των εκτάσεων, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών την προηγούμενη περίοδο, ενώ αναμένεται ανάκαμψη των αποδόσεων, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ρωσία. 
Η αύξηση στις σπορές στην ΕΕ υπολογίζεται στο 3%, ενώ οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονται ως ευνοϊκές. Στη Ρωσία αναμένεται αύξηση των εαρινών σπορών, καθώς και υψηλότερες αποδόσεις στις χειμερινές καλλιέργειες, ενώ αντίστοιχη αύξηση εκτιμάται πως θα υπάρξει και στην Ουκρανία.
 
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις σχετικά με το πώς θα κινηθεί η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών, θεωρείται πως είναι πολύ νωρίς να πραγματοποιηθεί μια εκτίμηση, αφού η σπορά του καλαμποκιού δεν έχει ξεκινήσει ακόμα στο βόρειο ημισφαίριο.
 
Παραγωγή και τιμές καλαμποκιού
Οι πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση της καλλιέργειας του καλαμποκιού, που σε περίπτωση που συνοδευτεί με φυσιολογικές καιρικές συνθήκες, θα οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών.
 
Στα 24 με 25 λεπτά το κιλό φθάνει η τιμή του αραβόσιτου την περίοδο που διανύουμε, παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το 2013 αναμένεται στρεμματική αύξηση στην καλλιέργεια. Η σταθερότητα των τιμών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία των κτηνοτρόφων να αγοράσουν το προϊόν για ζωοτροφή. Όσον αφορά την αναμενόμενη αύξηση της καλλιέργειας (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) αυτή οφείλεται στη μείωση της καλλιέργειας βάμβακος, η οποία θεωρείται σίγουρη μετά και τα περσινά προβλήματα από το πράσινο σκουλήκι.