εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Χοιροτροφία στην ΕΕ

0 comments

 

 
Σύμφωνα με έρευνα, ο κλάδος της χοιροτροφίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο χαρακτηρίζεται από συρρίκνωση των χοιροτρόφων και μείωση των εισοδημάτων τους.
 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Μάρτιο του 2012 έως και το Φεβρουάριο του 2013 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης (DEFRA) της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώνεται μείωση κατά 50% στα εισοδήματα των χοιροτρόφων (η τρίτη συνεχόμενη), εξαιτίας του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και των άσχημων καιρικών συνθηκών. Το κόστος των ζωοτροφών, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του κόστους των εισροών για τις εκμεταλλεύσεις αυτές, συνέχισε να αυξάνεται το 2012/13, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών στα δημητριακά και τη σόγια.

Εκτός από την πτώση του αγροτικού εισοδήματος για τους παραγωγούς χοίρων, το Defra εκτιμά επίσης ότι τα εισοδήματα των γαλακτοπαραγωγών μειώθηκαν κατά 40% σε σχέση με πέρσι. Η άνοδος των τιμών των ζωοτροφών σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχοπτώσεις και το κρύο σε όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα μείωσαν σημαντικά το εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών σε 50.000 λίρες (58.470 ευρώ).

Το Defra υποστηρίζει ότι οι μέσες τιμές του γάλακτος αυξήθηκαν περίπου κατά 1% κατά την περίοδο των 12 μηνών, ενώ οι τιμές για το κρέας των βοοειδών έχουν επίσης αυξηθεί. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις αντισταθμίστηκαν από μια χαμηλότερη απόδοση των ζώων μαζί με μια μεγάλη αύξηση του κόστους, εξαιτίας του υψηλού κόστους των ζωοτροφών. 

Η εθνική ένωση χοιροτρόφων, δήλωσε το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους ότι μια «παγκόσμια έλλειψη χοιρινού και μπέικον», είναι πλέον αναπόφευκτη, εκτός εάν τα σούπερ μάρκετ καταβάλλουν στους χοιροτρόφους του Ηνωμένου Βασιλείου μια δίκαιη τιμή για να τους κρατήσουν στην παραγωγή.

Σε όλο τον κόσμο, οι χοιροτρόφοι πωλούν τα ζώα τους, επειδή δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά το κόστος ζωοτροφών των χοίρων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η κυβέρνηση εισήγαγε ένα πρόγραμμα αγοράς χοίρων σε μια προσπάθεια να κρατήσουν οι χοιροτρόφοι τις επιχειρήσεις τους. Και η κινεζική κυβέρνηση αποθηκεύει το χοιρινό κρέας σε ψυκτικές αποθήκες, ως μια ασπίδα προστασίας από τις ελλείψεις και τις υψηλές τιμές του τρέχοντος έτους.

Όλες οι κύριες ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν χοίρους αναφέρουν συρρίκνωση στον αριθμό των χοιρομητέρων. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν την πτώση για 12 μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2012 και είναι ως εξής: Δανία (-2,3), Γερμανία (-1,3), Ιρλανδία (-6,6), Ισπανία (-2,8), Γαλλία (-3,2), Ιταλία (-13), Ουγγαρία (-5), Ολλανδία (-3,6), Αυστρία (-2,8), Πολωνία (-9,6) και Σουηδία (-7,2).