εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΚΑΠ: Διαχείριση των Κινδύνων της Αγοράς

0 comments
 
 
Η διαχείριση των κινδύνων της αγοράς πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας ΚΑΠ, σύμφωνα με ανακοίνωση των ευρωπαϊκών αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων Copa-Cogeca.
 
 
Την ανάγκη αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης και ρύθμισης της αγοράς, εν όψει της αύξησης της μεταβλητότητάς της, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής συνεταιριστικής οργάνωσης Cogeca, κ. Christian Pees, σε συζήτηση που είχε με τον Ιρλανδό υπουργό, κ. Simon Coveney, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Μαρτίου, με κύριο θέμα την συμφωνία για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2014 έως το 2020.
 
Τα παραπάνω εντάσσονται στις βασικές προτεραιότητες των Ευρωπαϊκών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας για την νέα ΚΑΠ και, όπως δήλωσε ο κ. Pees, αν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση της μεταβλητότητας, κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.
 
Επίσης, ο πρόεδρος της Cogeca, ζήτησε την επικαιροποίηση των τιμών αναφοράς για το ελαιόλαδο και το βόειο κρέας. Αίτημα το οποίο έχει απευθύνει και προς το Ευρωκοινοβούλιο. Προέτρεψε επίσης για την διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης στον αμπελοοινικό τομέα και των ποσοστώσεων παραγωγής ζάχαρης τουλάχιστον μέχρι το 2020, ώστε να δοθεί στους παραγωγούς χρόνος για να προσαρμοστούν. Ακόμη τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της θέσης των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων μέσω των οργανώσεων παραγωγών και των συνεταιρισμών, ώστε να αποκτήσουν καλύτερες αποδόσεις από τις λιανικές τιμές αγοράς. Τέλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία επεκτείνεται η κάλυψη των προϊόντων για την αναγνώριση των οργανώσεων παραγωγών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ειδικές διατάξεις για τις ομάδες παραγωγών οπωροκηπευτικών θα πρέπει να διατηρηθούν.

Με την σειρά του ο αντιπρόεδρος της κεντρικής συνδικαλιστικής οργάνωσης Copa, κ. Albert Maat, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων για περαιτέρω πρασίνισμα της ΚΑΠ με πιο πρακτικό και ευέλικτο τρόπο από ό, τι η έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οι αγρότες να λαμβάνουν ενισχύσεις και με εφαρμογή «ισοδύναμων» με τα 3 κύρια προτεινόμενα μέτρα. Επίσης, αντιτάχθηκε με τις μεταφορές χρηματικών ποσών από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, όπως έχει προταθεί από τους ευρωβουλευτές. Τόνισε επίσης την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Ο Αντιπρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη για ομαλές μεταβατικές ρυθμίσεις, ώστε για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, πλήρως από το 2015.
 
Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων ζήτησαν την οριστική απόφαση των υπουργών Γεωργίας για την νέα ΚΑΠ κατά την διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασής τους.