εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Κρέατος στην ΕΕ

0 comments

 

 
Σύμφωνα με έκθεση του Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε μείωση στην παραγωγή χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος στην ΕΕ. 
 
 
Για το 2012, η έκθεση δείχνει, πως η άνοδος των τιμών των ζωοτροφών και η εφαρμογή του Κανονισμού για την ευζωία των χοιρομητέρων, προκάλεσαν μείωση στον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων, με αποτέλεσμα να μειωθεί η προσφορά στην αγορά τη στιγμή που παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές, με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων να κινηθούν ανοδικά. 

Στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς οι τιμές στο χοιρινό και το βόειο κρέας ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ για το 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ταυτόχρονα να υποχωρήσει το κόστος των ζωοτροφών με αποτέλεσμα να επωφεληθεί ο τομέας. 

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός πως το 2012 το εμπορικό ισοζύγιο της Ε.Ε. ήταν αρνητικό στα προϊόντα των βοοειδών, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε καθαρό εισαγωγέα, κάτι που μετά από μεγάλες προσπάθειες είχε αποφύγει το 2011. Με τα τρέχοντα δεδομένα θεωρείται πολύ πιθανό η Ε.Ε. να πραγματοποιήσει περισσότερες εισαγωγές και το 2013, καλύπτοντας τις ανάγκες της από χώρες όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ. Σημαντικό είναι το γεγονός πως παράλληλα παρατηρείται αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών.